Greguar 0 Zgłoś ten post Napisano 27 Lipiec 2017 Hello, Właśnie doświadczyłem nagłych spadków mocy w trakcie jazdy. Wczoraj pojawiały się krótkie - spadki mocy na wysokich obrotach. Moc spadała na pół sekundy i pojawiała się jak by wszystko było ok. Dziś już takie spadki pojawiają się dużo częściej, niezależnie od obrotów. Ze dwa razy spadek był całkowity -tzn. musiałem się zatrzymać i ponownie odpalić motor, żeby ruszyć dalej. Silnik nie zgasł, ale zupełnie nie miał mocy. Te spadki pojawiają się samoistnie. Tzn. nawet jadąc prosto, stałą prędkością, na średnich obrotach. Bez ruszania czegokolwiek łącznie z gazem. Pojawiła się pewna sugestia, że to może być związane z elektryką bo w podobnym czasie zaczął wariować zegar obrotów (co jakiś czas pokazuje dużo wyższe obroty niż faktycznie są- ale nie koniecznie dzieje się to w tym samym czasie co spadki mocy). I jest też problem z kontrolkami - nie wszystkie się świecą/ działają poprawnie. - np. rezerwa pali się praktycznie cały czas niezależnie od ilości paliwa w baku. Brzmi znajomo? Macie jakieś sugestie/ pomysły? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Vengosh10 13 252 Zgłoś ten post Napisano 28 Lipiec 2017 To, że to elektryka to prawie pewne. Rozpoczął bym od najprostrzej czynności czyli sprawdzenia mocowania klemów, ew. ich wyczyszczenia. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Jarek 24 362 Zgłoś ten post Napisano 28 Lipiec 2017 2 godziny temu, Vengosh10 napisał: To, że to elektryka to prawie pewne. Rozpoczął bym od najprostrzej czynności czyli sprawdzenia mocowania klemów, ew. ich wyczyszczenia. A ja zaraz po tym odpaliłbym motek i metodycznie powoli poruszał kablami od lampy i wokół lampy do końców wiązki ( wiązek) obserwując i nasłuchując co się da ... Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Marcin N 10 442 Zgłoś ten post Napisano 28 Lipiec 2017 A ja bym najpierw zrobił co mówi Vengosh a potem to co mówi Jarektaptarapta 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Peterka 5 576 Zgłoś ten post Napisano 28 Lipiec 2017 Może też być układ paliwowy przytkany lub pada pompa paliwa. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Reuel 5 Zgłoś ten post Napisano 31 Lipiec 2017 Miałem podobny problem z obrotomierzem - pokazywal czasem dużo wiecej niż kręcił silnik. Zgaszenie i ponowne odpalenie silnika pomagało. Ponieważ wcześniej wymienilem aku i świece wiec zajrzalem tam jeszcze raz i dokręcilem klemy i łebki na świecach. No i problem zniknął :). Zrobilem to za jednym zamachem więc nie wiem która czynność była tą kluczową 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Lokinios 18 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 Też miałem problem z obrotomierzem. Pokazywał połowę wartości całkowite 0 albo wyższe obroty. Do tego chwilowa i utrata mocy. Okazało się że miałem luźne wtyczki na fajkach od świec. Przy przejeździe przez leżącego policjanta w ogóle silnik gasł. Ciekawostką było że przejeżdżać nad torami też silnik szwankował. Jakby łapał jakieś zakłócenia z pola magnetycznego czy coś. Ps. Sorki za odgrzanie kotleta szukam czegoś i przy okazji trafiłem tutaj. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 57 756 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 9 minut temu, Lokinios napisał: szukam czegoś Czego szukasz? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Jarek 24 362 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 30 minut temu, Pawel napisał: Czego szukasz? Pisze przecież, że czegoś, ale czegoś już tu nie zagląda. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 57 756 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 1 minutę temu, Jarek napisał: Pisze przecież, że czegoś, ale czegoś już tu nie zagląda. Taki jeden jak nie mógł znaleźć opasek do R75/5 to poszedł hydraulikę 2 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Jarek 24 362 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 1 minutę temu, Pawel napisał: Taki jeden jak nie mógł znaleźć opasek do R75/5 to poszedł hydraulikę Jak to się martwi, jak to się przejmuje czyimś nieszczęściem.... Ile kosztuje działka tego efektu? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 57 756 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 Teraz, Jarek napisał: Ile kosztuje działka tego efektu? A to już jak w biedrze, w każdym regionie ceny różne 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Jarek 24 362 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 Przejdź do Lidla... Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
coolluk 13 347 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 A co to za administracyjna przepychanka 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 57 756 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 2 minuty temu, coolluk napisał: A co to za administracyjna przepychanka Jak na przerwie w szatni od wuefu 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Jarek 24 362 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 Patrz Paweł... obcy nie pytany się odzywa... o 1 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 57 756 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 Pacyfikuj Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
coolluk 13 347 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 i już koledzy szybko poszło - oto przykład jak wspólny wróg może z nas zrobić przyjaciół 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 57 756 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 Wspólny wróg wspólnym dobrem 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
ZWIERZ 10 974 Zgłoś ten post Napisano 8 Maj 2025 8 godzin temu, Pawel napisał: Taki jeden jak nie mógł znaleźć opasek do R75/5 to poszedł hydraulikę pchasz sie na zapoznanie prawego sierpa z dolną szczeka fajnie, coś się dzieje 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Lokinios 18 Zgłoś ten post Napisano 16 Maj 2025 (edytowane) Dnia 8.05.2025 o 11:58, Pawel napisał: Czego szukasz? szukałem przyczyny nie odpalania zamiast w motorku to na forum :P znalezione naprawione i śmiga Edytowane 16 Maj 2025 przez Lokinios 2 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
ZWIERZ 10 974 Zgłoś ten post Napisano 16 Maj 2025 Elegansio. Jak byś się podzielił " znaleziskiem " dla przyszłych pokoleń, to też byś źle nie zrobił 4 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Lokinios 18 Zgłoś ten post Napisano 17 Czerwiec 2025 (edytowane) A wiec objawy były takie: zgasł w czasie jazdy na 5biegu przy rozpędzaniu się do wyprzedzania. Korzystając z rozpędu chciałem go jeszcze odpalić w ruchu na 4 biegu ale nadal tylko schodził z obrotów. Na 2gim biegu tylko pisk z tylnego koła. Odczucie jak by nie było iskry. Na postoju po wyłączeniu i włączeniu stacyjki też nie odpalał. Pierwsza myśl ze zalałem złe paliwo ale rachunek ze stacji wskazywał pb95 i z baku pachniało benzyną. sprawdziłem bezpieczniki i nic nie było spalone. Prąd tez był bo rozrusznik kręcił i światła świeciły. Fajek i świec nie byłem w stanie wyjąc przy pomocy zestawu od bmw. Uratowany z trasy zostałem przez ukochaną, która pierwszy raz kierowała busa pod garażem z normalnymi narzędziami zdąłem filtr powietrza i tą całą puchę co jest miedzy aku a jajcami. tak mi było łatwiej wyjąc świeczki. Iskry były. psiknąłem jakimś łatwopalnym siuwaksem w przepustnicę i zagadał. w czasie rozruchu widać było ze jakieś kropelki lecą z wtryskiwacza ale po rozpięciu przewodu miedzy pompą a filtrem paliwa była susza przy próbie rozruchu. znaczy, że padła pompa. Można było to wykryć wcześniej bo jak się przekręci kluczyk to powinno być słychać ze pompa wydaje dźwięk przez 1-2 sekundy. U mnie była cisza. Po podaniu 12v na krótko tez była cisza. Do pompy pod gumową osłoną jest jedna wtyczka elektryczna i dwa gumowe przewody z paliwem. Odkręciłem duża plastikową nakrętkę przy pomocy drewienka i młotka. Tak samo to wygląda jak w autach. Zamówiłem nowa pompę z linka znalezionego z tego forum. coś nie dawało mi spokoju ze pompa tak od razu siadła. Podałem 12v na sam silniczek pompy a nie na wtyczkę i ożyło Sprawdziłem kabelki od wtyczki do pompy i okazało się że czerwony odłączył się na dole przy wejściu na pompę. Zlutowane, odpalił i śmiga a nową mam na zapas Edytowane 17 Czerwiec 2025 przez Lokinios 3 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Marcin N 10 442 Zgłoś ten post Napisano 18 Czerwiec 2025 znamy takie przypadki, to samo onegdaj mnie spotkało, raz na środku pola, drugi raz w środku niczego na Ukrainie... gdyby nie pomoc dobrych ludzi z forum słabo by było. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach