xel 3 547 Zgłoś ten post Napisano 27 Maj 2024 (edytowane) Historia ta sięga parę lat wstecz, kiedy naszedł mnie głupawy pomysł zrobienia z mojego szrotomotóra super-adwenczerówki, a co za tym idzie, wrzucenie jej rasowych kół szprychowych. Wiadomo, szprychy ładniejsze i wyglądają bardziej profi. Skoro jeździć nie umiem, to przynajmniej motór będzie wyglądał, jakbym umiał. Wiadomym było, że pasuje tył od osiemsety, a przód od GS singla. Problem był tej natury, że przednie koła do singla są jak wspomniane gdzie indziej scottoilery z olx - nie dość, że drogie, to jeszcze ich nie ma. Jako że czasowo zbiegło się to z przeróbkami takich dwóch Husek, to skonsultowałem się z panem @arthurrem, który powiedział, że "Ze starej efki też koło spasuje, tylko trzeba tulejki przełożyć." No to heja, w marcu 2022 ustrzeliłem proste koło ze starej efki za coś koło 200 zł Trzeba je było trochę podpicować, ale na szczęście nie robiłem tego sam: W posiadanie tyłu od osiemsety wszedłem dzięki uprzejmości @Doodek (dzięki! ) Pierwej wizja była ogarnąć temat całkiem po taniości, czyli walnąć felgę sprajem na czarno w warunkach domowych i mieć w dupiu ewentualne późniejsze łuszczenie się farby. W międzyczasie jednak pojawił się pomysł na przerobienie kół na bezdętkowe, co zostało zrobione u https://dziadborowy.pl/ Z tej okazji też przednie koło dostało malowanie proszkowe na czarno. Wtedy też od razu na koła zostały wrzucone piękne i wspaniałe Motozy Tractionator Adventure (na sprzedaż w innym wątku ) Koła wyglądały na maksa rasowo, przed ich wymianą powstrzymywała mnie jeszcze stosunkowo duża ilość mięsa na moich obecnych Anakee Wild. Potem poszło już z górki: ślub, pogrzeb, dzieci, kupno lekkiego offego motocykla, połamane nogi... No i obudziłem się dwa lata później, a koła stały nadal nieruszone. Ostatnio doszedłem więc do odpowiedzialnego wniosku, że skoro GSem i tak jeżdżę 99% po alfalcie, a i kolejne lata raczej nigdzie dalej nim nie pojadę, a na pewno nie offem, to może należy jakoś zainwestować we własny komfort, tak mentalny jak i fizyczny, i przestać udawać adwenczerowca ofrołdowca na GSie. Jak pomyślał tak zrobił; za przykładem Admina Pawła postanowiłem kupić, że tak sparafrazuję Borata: Cytuj The famous Pirelli The king of the tyres The tyre of kings a-Buongiorno good day I blow you a kiss (źródło, gdyby który nie znał) No to cyk, piękne motozy weg (nadal na sprzedaż, polecam!), piękne pirelki on. No a potem co, do garażu: Przy okazji okazuje się, że z GSa można uzbroić na wypadek insurekcji/wojny, że freewindy z maczetami się chowają: Koniec końców śrubek od przedniej tarczy nie udało mi się kupić nowych, więc trzeba było podpicować stare: Montaż wspomnianych przez Artura tulejek "na odwrotnie" I wyszło to wcale ładnie: Nie obeszło się od zaangażowania taniej siły roboczej z zagranicy: Tylna tarcza out ze starego koła: No i na koniec poskładać wszystko do kupy i wrzucić na motóra: Wygonić go na ulicę i można zrobić w końcu jazdę testową: Motór jeździ, skręca, hamuje, ABS działa - czyli operację można uznać za udaną, brawo my. A na koniec należy pocelebrować: Na koniec wielkie dzięki @Joris (i @Doodek, a jak!) za pomoc, garaż, jak i cały anturaż! Podsumowując: cała operacja zajęła lekko ponad dwa lata, ale okaże się, czy było warto Edytowane 27 Maj 2024 przez xel 10 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
coolluk 12 179 Zgłoś ten post Napisano 27 Maj 2024 (edytowane) Operacja chyba dla sportu bo celu to nie widzę żadnego Ale jak to mawiają - król się bawi złotem płaci ! Edytowane 27 Maj 2024 przez coolluk 1 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
xel 3 547 Zgłoś ten post Napisano 27 Maj 2024 1 godzinę temu, xel napisał: głupawy pomysł zrobienia z mojego szrotomotóra super-adwenczerówki, a co za tym idzie, wrzucenie jej rasowych kół szprychowych. Wiadomo, szprychy ładniejsze i wyglądają bardziej profi. Skoro jeździć nie umiem, to przynajmniej motór będzie wyglądał, jakbym umiał. ... Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Pawel 56 192 Zgłoś ten post Napisano 27 Maj 2024 Elegancko. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
dakarowy 26 701 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2024 Dobrze zrobione, dobrze napisane .. a zazdrośnikom podziękuj, jest wysoce prawdopodobne, że sie nie znajo Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka 5 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
coolluk 12 179 Zgłoś ten post Napisano 29 Maj 2024 Pewnie ze sie nie znajo - Włosi to niech sobie pizze produkuja a nie felgi Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
ben 5 466 Zgłoś ten post Napisano 29 Maj 2024 14 godzin temu, coolluk napisał: Pewnie ze sie nie znajo - Włosi to niech sobie pizze produkuja a nie felgi włosi to nawet pizzy nie umio We Wro to jest pizza , taka nasza mistrzowska 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach