Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej, pamiętacie mnie. Diody są żywotne więc wróciłem, ale bardziej z zapytaniem.

Chodzi mi po glowie zmiana (nadal jeżdzę FZ6) albo rozbudowanie o jeden motocykl więcej mojego "parku maszyn" hehe. No i zacząłem szukać czegoś adventure/enduro/dual sport, jak zwał tak zwał.

Skilla szutrowego brak. Praktycznie cały czas asfaltami się wożę ale jakoś albo mnie zaczyna ciągnąć w polne dróżki albo po prostu chcę coś trochę większego niż mój FZ6.
No to zacząłem szukać i dupa. 
Transalp 750 - za wysoki i za szeroki na mój gust, plecak ma wygodnie ale źle się mu schodzi z niego. No ale i tak trochę za wysokie moto, męczę się.
NX500 - fajny, lekki, poręczny, ale kurde, 48KM.... trochę mało.
Tiger Sport 660 jest fajny, ale znów trochę za wysoki.

Teraz weekend spędziłem z Moto Morini Xcape 700 i motocykl świetny, ale znów dla mnie trochę za wysoki i za ciężki - zdarzało się, że zawracanie na szutrze kończyło się zejściem z moto i przestawianiem go ręcznie. 

No i kurna kończą mi się pomysły.

Jeszcze mi BMW zostało... Jest F900XR, dość ciężkawy ale widzę, że można go nisko posadzić (poniżej 800mm siedziska) i ma ładną moc. Więc pewnie go porwę na jakiś test w najbliższym czasie (tylko ta cena...)

Ale wyczytałem, że jest jeszcze F700GS. Podobno z niską kanapą ma 790mm wysokość siedziska, co by mnie chyba bardzo ratowało, biorąc pod uwagę, że mój FZ6 ma niby 795mm. 

No i tak się zastanawiam - jest może ktoś tutaj z okolicy, kto ma te moto, dałby się przymierzyć, pogadać o nim co i jak, może nawet przejechać kawałek? Bo testówek już nie widzę, moto już chyba nieprodukowane? A z danych technicznych wygląda znośnie. 

Co poradzicie?

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Święty duch!

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Hej, pamiętacie mnie. Diody są żywotne więc wróciłem, ale bardziej z zapytaniem.
Chodzi mi po glowie zmiana (nadal jeżdzę FZ6) albo rozbudowanie o jeden motocykl więcej mojego "parku maszyn" hehe. No i zacząłem szukać czegoś adventure/enduro/dual sport, jak zwał tak zwał.
Skilla szutrowego brak. Praktycznie cały czas asfaltami się wożę ale jakoś albo mnie zaczyna ciągnąć w polne dróżki albo po prostu chcę coś trochę większego niż mój FZ6.
Transalp 750 - za wysoki i za szeroki na mój gust, plecak ma wygodnie ale źle się mu schodzi z niego. No ale i tak trochę za wysokie moto, męczę się.
Teraz weekend spędziłem z Moto Morini Xcape 700 i motocykl świetny, ale znów dla mnie trochę za wysoki i za ciężki - zdarzało się, że zawracanie na szutrze kończyło się zejściem z moto i przestawianiem go ręcznie. 
Jeszcze mi BMW zostało... Jest F900XR, dość ciężkawy ale widzę, że można go nisko posadzić (poniżej 800mm siedziska) i ma ładną moc. Więc pewnie go porwę na jakiś test w najbliższym czasie (tylko ta cena...)
Ale wyczytałem, że jest jeszcze F700GS. Podobno z niską kanapą ma 790mm wysokość siedziska, co by mnie chyba bardzo ratowało, biorąc pod uwagę, że mój FZ6 ma niby 795mm. 
No i tak się zastanawiam - jest może ktoś tutaj z okolicy, kto ma te moto, dałby się przymierzyć, pogadać o nim co i jak, może nawet przejechać kawałek? Bo testówek już nie widzę, moto już chyba nieprodukowane? A z danych technicznych wygląda znośnie. 
Co poradzicie?
Hej, pamiętasz mnie?
Mam w Krakowie F650GS Twina, czyli gabarytowo to samo co f700gs, różnica to 5 KM i jedna tarcza z przodu (w uproszczeniu). Jakbyś był w okolicy, to na przysiadkę zapraszam dowolnie. Na przejażdżkę, też, ale muszę go najpierw naprawić (co pewnie nastąpi w lipcu).
F900XR na szutry/offy... Tu może coś@manioora doradzi, bo nawet TETa kawałek robił ponoć, ale chyba bez sensu, to nie jest motor do tego, równie dobrze mozna obić dół fazera plastikiem I założyć agresywniejsze opony
Jeśli budżet nie trzyma, to może Tenere 700 albo Touareg 660? Przy moim 167 wzrostu da się na nich jeździć (no dobra, na Aprilii nie jechałem, ale siedziałem), więc dla Ciebie powinny styknąć tym bardziej.

Wytapatalkowano z magicznego pudełka.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
15 godzin temu, Marcin napisał:

Co poradzicie?

Kove 800X Pro rozwiązuje twoje problemy :) 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jeśli budżet nie trzyma, to może Tenere 700 albo Touareg 660? Przy moim 167 wzrostu da się na nich jeździć (no dobra, na Aprilii nie jechałem, ale siedziałem), więc dla Ciebie powinny styknąć tym bardziej.

Xel, T7 nawet dla mnie jest za wysoka więc trochę popłynąłeś.

Oczywiście da się jeździć i to nawet całkiem sprawnie, jednak warto sięgać chociaż palcami do ziemi, co raczej przy 167cm jest niemożliwe. Wiem, bo Ania ma niewiele mniej i wiem ile jej brakuje do ziemi mimo butów z wyższą podeszwą.

Aprilia Tuareg jest podobna, można dostać wersje obniżane. T7 też ma taką.

A tak w ogóle cześć mister D'Yoda

Marcin, tak uczciwie, to na co Ci ta moc?

Do zapierdzielania poza utwardzonymi szlakami to i 30KM wystarczy. Na polnych drożkach zdecydowanie lepiej sprawdzi się mniejszy, a nie większy motocykl, zwłaszcza przy niewielkich umiejętnościach.

Jak nie boisz się chińczyków to Kove, CFMoto, Benelli, Voge.

Tylko masa potrafi przygnieść.

taptarapta

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Xel, T7 nawet dla mnie jest za wysoka więc trochę popłynąłeś.

No widzisz, a na T7 siedziałem, jechałem nawet jakiś lekki "off" i powiem Ci, że... Nie uważam, że była za wysoka. Może była obniżona, ale chyba nie, to@klansman by musiał się wypowiedzieć. Ale możesz wiedzieć lepiej, jak się czułem, nie zamierzam się kłócić

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Może masz dłuuuugie nogi

Ja dotykam ziemi palcami, a mam z 10 centów więcej

taptarapta

• Like 2

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mierzylem T7, zupełnie nie czułbym się na tym bezpiecznie. A to dla mnie priorytet - wiedzieć, że w razie czego noga znajdzie podparcie itp.

Co do mocy itp, to zależy czy ja chcę zastąpić FZ6 czy dobrać drugi. 
Bo jeśli FZ6 zostanie to mogę iść w coś lżejszego i słabszego, ale jeśli to ma mi zastąpić FZ6 to potrzebuję coś w 90% asfalt, trasa, miasto itp. Więc wtedy więcej kunia się przyda. 

Jest jeszcze światełko w tunelu, mianowicie nowe F750GS, jak widziałem, one mają akcesoryjne kanapy dość niskie. Waga trochę duża, ale wagę opanuję, a poczucie bezpieczeństwa dla oparcia nóg jest chyba dla mnie ważniejsze. 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A "nowy" DL650?

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mierzyłem, wydawał się OK. Niestety bez jazdy próbnej (w okolicy nie mają, muszę poszukać). Tylko średnio mi się podoba jego wygląd.

A wczoraj siadłem na F750GS. Miał wysoką kanapę więc jedną nogą końcówkami palców dotykałem, ale oprócz tego wydał mi się dość ciężkawy. 

Nic, szukam dalej.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To może za przykładem znajomych z forum CFmoto 450? Dwa gary, a lżejszy...

Jakbyś sam chciał jeździć, to bym powiedział CRF 300 albo inny voge/kove/ryżove...

No i są jeszcze KTMy 790/890 adv i Huska 901. Pytaj@Doodek

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Każda potwora chwali swego motora... Z XR będziesz zadowolony, ale to jest motocykl głównie na asfalt... Wszystko się da, ale po co? Jak chcesz jeździć bokami, to szukaj czegoś, co z założenia jest na boczne drogi... Kovy, srowy, ceefy  to chyba będzie dobra droga...

• Like 2

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Albo jak Xel napisał CRF. Wprawdzie wysoka koza ale o wadze roweru

taptarapta

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Albo jak Xel napisał CRF. Wprawdzie wysoka koza ale o wadze roweru

taptarapta

Ale znowu, zarówno mojej 250, jak i 300 nie określiłbym jako "wysokiego" motocykla, bo fajnie siada nawet przy moich 62 kg. A dzielność terenowa wobec każdego GSa jest nieporównywalna, zwłaszcza jak się nie umie jeździć w offie (to ja!).

Nowego DLa ma chyba@enlil teraz, może masz do niego kontakt jeszcze ;⁠-⁠)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Po intensywniejszych jazdach i wizytach w salonach stwierdzam:

F750GS/F800GS są OK, nawet na stockowej kanapie daję radę. 800tka ma niezłą moc i przyspieszenie, w samym prowadzeniu też jest bardzo wygodna. Tylko ogarnąć szybę i temat z głowy. Nie jechałem 750GS ale podejrzewam, że niewiele będzie się od 800 różnił na minus w kwestii dynamiki, przyspieszenia itp.

Niestety, ale wziąłem też F900XR na testy i to dopiero była zabawa. Pozycja nawet lepsza niż na GSach, co prawda odpada jakiekolwiek enduro, ale tyle lat bez żyłem, to nadal tak będzie. Więc teraz priorytetem jest znaleźć dobry F900XR. Na oku mam dwa - jedno z Bielska Białej a drugi z Poznania (oba używane z rozliczenia w salonach BMW stoją).

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Godzinę temu, Marcin napisał:

Po intensywniejszych jazdach i wizytach w salonach stwierdzam:

F750GS/F800GS są OK, nawet na stockowej kanapie daję radę. 800tka ma niezłą moc i przyspieszenie, w samym prowadzeniu też jest bardzo wygodna. Tylko ogarnąć szybę i temat z głowy. Nie jechałem 750GS ale podejrzewam, że niewiele będzie się od 800 różnił na minus w kwestii dynamiki, przyspieszenia itp.

Niestety, ale wziąłem też F900XR na testy i to dopiero była zabawa. Pozycja nawet lepsza niż na GSach, co prawda odpada jakiekolwiek enduro, ale tyle lat bez żyłem, to nadal tak będzie. Więc teraz priorytetem jest znaleźć dobry F900XR. Na oku mam dwa - jedno z Bielska Białej a drugi z Poznania (oba używane z rozliczenia w salonach BMW stoją).

Do pełnego obrazu brakuje S1000XR :default_cafe2:

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Za duży, za ciężki, za mocny. Trzeba sobie stopniować przyjemności ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie musisz go od razu kupować ;)

W każdym razie warto spróbować

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Skonczylo sie na tym :D

2022/ 1 rej 2023, 6800km przebiegu. Salon PL, gwarancja do 2028.  W diabli akcesorii. Kanapa Wunderlicha niby niska a siedze wyzej niz na oryginale.

Zrobione na dzien dobry 400km bo wracalem na kolach z Poznania. Nie czulem sie jakos bardzo zmeczony po trasie.

received_3651236538515792_remastered.jpg

• Like 7

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No to niech się koła kręcą :) 

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Skonczylo sie na tym 
2022/ 1 rej 2023, 6800km przebiegu. Salon PL, gwarancja do 2028.  W diabli akcesorii. Kanapa Wunderlicha niby niska a siedze wyzej niz na oryginale.
Zrobione na dzien dobry 400km bo wracalem na kolach z Poznania. Nie czulem sie jakos bardzo zmeczony po trasie.
received_3651236538515792_remastered.thumb.jpg.96d8a4796ddfd10b3904b69f42cd0688.jpg
Nosz qrna, byłeś w Poznaniu i się nie odezwałeś? Może jeszcze w Inchcape odbierałeś, gdzie prawie przez płot mamy

taptarapta

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

On chyba na legalu. Zapłacił i przez główną bramę... a nie, że przez płot ;)

• Like 4
  • Haha 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Tak, F900XR. 

Smorawinski BMW. 

• Thanks 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się