Skocz do zawartości
On1323

F650st problem z odpaleniem

Recommended Posts

Witam wszystkich

Kupiłem sobie f650st dla nauki mechaniki, zawsze mnie to ciekawiło.  Lecz jednak mnie to chyba przerosło :)

Kupiłem f650 na chodzie. Wróciłem do domu na kołach. Lecz miał problemy z odpalaniem, nie zawsze zaskakiwał rozrusznik po naciśnięciu startera. Na drugiej mojej przejażdżce po powrocie do domu zaciął się rozrusznik. Jechałem ciągle na odpalonym rozruszniku. Wiedziałem o tym, ale musiałem jechać dalej bo go ledwo odpaliłem. Po zdjęciu klem dopiero przestał kręcić. 

I od tego momentu zaczyna się problem. Nie mogę odpalić motocykla. Doszedłem do tego, że problem z odpalaniem rozrusznika, był przez czujnik biegu jałowego. Zmostkowałem czujnik i ciągle pali się N. Nie mogę znaleźć jakiegoś zamiennika. Chwilowo taki zabieg wystarczy. Rozkręciłem rozrusznik z myślą, że bendix się zaciął. Lecz czegoś takiego nie znalazłem a sam rozrusznik i przekaźnik działa ok. Możliwe że starter się zaciął wszytko wyczyściłem i skręciłem i jest już ok. 

Następnie bez potrzeby rozebrałem gaźnik z ciekawości jak to wygląda w środku :(. Po złożeniu zaczął ciec, sam z siebie. Wymieniłem oringi i jest chyba ok. 

I nadal nic. Sprawdziłem iskrę na pierwszej świecy. I się pojawia w trakcie kręcenia rozrusznikiem bardzo rzadko. Moje pytanie jak sprawdzić czy moduł zapłonu działa poprawnie. Po włożeniu jakiejś starej świecy samochodowej równie iskry nie ma ciągle. A więc świece są chyba ok? 

Proszę Was o pomoc. 

I jak możecie wytłumaczcie mi po co dwa gaźniku i dwie świece. I jak one działają? I co jest zamiast bendix i jak działa? 

Chciałem kupić Dominatora itp. ale pech chciał że spodobał mi się F650.

Pozdrawiam 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Bendix w tym motocyklu to sprawa jego zużycia , to dość ciekawa konstrukcja. Poczytaj trochę, jest tego sporo również na tym forum . Ale moim zdaniem to ty sobie sam z tym nie poradzisz ...

Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
58 minut temu, mario2007 napisał:

..... Ale moim zdaniem to ty sobie sam z tym nie poradzisz emoji6.png ...

Gdyby chociaż był w Przywitalni, a tak... będzie ciężko ;)

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
12 godzin temu, mario2007 napisał:

Ale moim zdaniem to ty sobie sam z tym nie poradzisz emoji6.png ...

Spróbuję w takim celu go nabyłem. Ewentualnie sprzedam go na części jak będzie stawiał opór i kupie coś na wtrysku. 

11 godzin temu, Jarek napisał:

Gdyby chociaż był w Przywitalni, a tak... będzie ciężko ;)

Odwiedziłem i się przywitałem jak biały człowiek :)

Możecie polecić jakiś tańszy zamiennik bendixa? Wymieniać całość czy tylko jeden z elementów?  Obecnie nie chce inwestować, bo nie wiem czy to moto dla mnie. Jak się rozpadnie to wymienię drugi raz na lepszy. 

Lepiej najpierw zdemontować i sprawdzić czy odrazy podmieniać? 

Pozdrawiam 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Na razie to ustal gdzie masz ten bendix (w ramach poznawania specyfiki motocykla..., zapoznaj się z teorią działania... ), potem go rozbierz i albo sam zobaczysz kaszane, albo coś Ci podpowiemy jak pokażesz zdjęcia onego... ;)

aaa.... mam silnik kompletny w częściach jak coś. Idealny na części i do nauki mechaniki. 

Reszta ewentualne na PW

... i jeszcze taczki innych sprawnych dobrych części w pakiecie. 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dzięki za odzew :)

Odezwę się jak przysiąde do niego. Tylko czy bendix może wpływać na brak iskry? 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
6 godzin temu, On1323 napisał:

...

Tylko czy bendix może wpływać na brak iskry? 

Jak się zapoznasz z teorią działania to sam dojdziesz do właściwych wniosków. Nie nauczysz się mechaniki ignorując wiedzę i zasady techniczne lub nie będziesz znał zasad działania. Odpowiadając na Twoje pytanie na bazie dostarczonych przez Ciebie informacji odpowiadam: może i nie może. Wszystko zależy co i jak jest uszkodzone i czy w ogóle jest uszkodzone. Odpowiedziami na te pytania zajmuje się taki dział mechaniki jak diagnostyka, a ona idzie przed wszystkimi innymi działaniami naprawczymi. Tak postępują zawodowcy, a amatorzy chcą coś zrobić nie wiedząc co i dlaczego. 

Zostań zawodowcem. 

• Like 3

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Cześć

Wymieniłem sprzęgło rozrusznika i odpalił. Było tam mnóstwo opiłek, ciekawe czy mi silnika nie przytarły hehehe. Problemem też były te małe zębatki od rozrusznika do zębatki na wale.

W jednym miejscu zęby tak na siebie zachodziły, że się blokowały. Jak zaczynało się kręcić daleko od ich  zetknięcia to dzięki, szybkości jakoś się mijały. Lecz jak zaczynało się kręcić rozrusznikiem blisko miejsca ich mijania to rozrusznika stawał dęba. Podszlifowałem i jest lepiej. 

Motocykl odpala, ale jak dodam gazu to gaśnie. Moje pytanie, czy jak ustawiona jest niepoprawna mieszanka to motocykl chodził by na wolnych obrotach? A gasł przy dodawaniu gazu. Czy nie dało by się go w ogóle odpalić?

Ewentualnie co może być jeszcze powodem. 

Pozdrawiam 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Co do opiłków - nie było w filtrze siatkowym ramy? Najczęściej są. 

Pojęcie niepoprawna mieszanka jest tak ogólna jak niepoprawne zachowanie ... czyli co? 

Ale skoro pytasz to tak.

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Chodzi mi o to jak ustawia się stosunek paliwa do powietrza w tym gaźniku? Jak daje gazu to gaśnie. Wiec przypuszczam, iż skład mieszanki nie chce ulec zapłonowi. 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

W technice należy być precyzyjnym, a Ty ciągle ogólnikami i skrótami myślowymi. 

Co znaczy " w tym gaźniku"? My nie wiemy jaki masz gaźnik, nie wiemy czy ktoś kiedyś czegoś nie przeszczepił.... Pomijam braki w samym gaźniku np oringów czy właściwych dysz... Nawet zdjęcia nie ma  

Tak zupełnie ogólnie: filtr czysty bez oporów dla zasysanego powietrza, wykluczenie po stronie ssącej jakiegokolwiek lewego powietrza włączając w to wszystkie uszczelki, gumy, ośki przepustnic ... Później odpowiedniej wielkości dysze, właściwy poziom paliwa, poprawnie działający układ podciśnienia wraz z przeponami, sprawny układ dopływu paliwa!!! , symetrycznie ustawione i równolegle pracujące przepustnice. Bardzo istotne jest właściwie pracujące urządzenie wzbogacania mieszanki czyli ssanie. Właściwie ustawiona dysza składu mieszanki wolnych obrotów (dla bmw funduro i st też to 3,5 obrotu) Itd, itp...

Problem w tym, że taki efekt może powodować cała masa innych przyczyn (mechaniczne, elektryczne czy np. zasilania paliwem ..., sam gaźnik raczej rzadko)

Za dużo potencjalnych przyczyn i powodów, żeby Ci pomóc ot tak - szczególnie, że dla mnie Twoje opisy są mocno mało technicznie merytoryczne, ale pewnie inni będą bliżej Twojego podejścia do sprawy i pomogą na Twoim poziomie komunikacji. Głowa do góry. :default_icon_beer:

Dla emocji obstawie sobie lewe powietrze na króćcu .

• Like 2

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz