Skocz do zawartości
MarcinD

Brak kierunkowskazów i świateł awaryjnych DAKAR 2004

Recommended Posts

Witam serdecznie po dłuższej przerwie :default_icon_beer:Może ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł na wskrzeszenie moich kierunkowskazów. Otóż problem zaczął się od baaaardzo mocnej ulewy w trakcie trasy. Po ulewie  kierunki jeszcze przez pare dni działały prawidłowo aż do pewnego dnia kiedy przestały działać wogóle ( akurat w trasie daleko od domu). Rzeczy które wykonałem do tej pory to sprawdzony bezpiecznik, podmienione 2 żółte "przekaźniki " z angielska nazywane 4 way relay flasher oraz podmieniony przerywacz. Niestety te zabiegi nie przyniosły żadnego skutku. Czy może ma ktoś pomysł w co jeszcze mogę wsadzić ręce zanim oddam motocykl do serwisu ?? 

Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie. 

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
17 godzin temu, MarcinD napisał:

Witam serdecznie po dłuższej przerwie :default_icon_beer:Może ktoś z szanownych forumowiczów ma pomysł na wskrzeszenie moich kierunkowskazów. Otóż problem zaczął się od baaaardzo mocnej ulewy w trakcie trasy. Po ulewie  kierunki jeszcze przez pare dni działały prawidłowo aż do pewnego dnia kiedy przestały działać wogóle ( akurat w trasie daleko od domu). Rzeczy które wykonałem do tej pory to sprawdzony bezpiecznik, podmienione 2 żółte "przekaźniki " z angielska nazywane 4 way relay flasher oraz podmieniony przerywacz. Niestety te zabiegi nie przyniosły żadnego skutku. Czy może ma ktoś pomysł w co jeszcze mogę wsadzić ręce zanim oddam motocykl do serwisu ?? 

Dziękuję wszystkim za wszelkie sugestie. 

Trochę to niediagnostycznie opisane. 

Np. :wymieniłeś między innymi przerywacz, a sprawdziłeś jego działanie, czy sprawdziłeś przejścia (masy / zasilanie) przed przekaźnikiem i za przekaźnikiem? Problem gdzieś jest, ale jak go chcesz znaleźć nie działając metodycznie? 

To stosunkowo prosty układ. Zasilanie, przełącznik, przerywacz, żarówki, kilka kabli i złączek... Na schemacie dla ułatwienia są kolory kabli....

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przyznaję że jest to napisane chaotycznie a podejście do tematu nie jest metodyczne, myślę że wynika to z mojej niskiej wiedzy jeśli chodzi o elektrykę. Wymiana a raczej chwilowa podmiana sprawnych częsci z innego moto ( przekaźniki) były pomysłem doraźnym z nadzieją że w ten sposób uda się coś zdiagnozować. Zatem nie pozostaje mi nic innego jak poprosić o pomoc kogoś znającego się na elektryce aby sprawdział to o czym pisałeś. Jeśli uda mi się coś zdiagnozować napewno podzielę się swoją wiedzą 

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Po wielkiej ulewie na Bałkanach miałem to samo w Dakarze 2001, plus problemy ze startem. Powodem okazała się woda w rozruszniku i pokruszone magnesy w tymże. Rozbiórka i wyczyszczenie zdziałały cuda.

Wysłane z mojego SM-S938B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Udostępnij tego posta

Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.