Lamerskie pytanie o ABS
Napisano 15 czerwiec 2011 - 22:32
Napisano 16 czerwiec 2011 - 00:17
BTW- Ile razy w życiu użyliście ABS-u? Jeżdżę może niewiele, bo dopiero 5 lat, a zdarzyło mi się raz...
Łódź
Była F650 '95 48KM, W planach dużo różnych- zobaczymy ;)
Strony internetowe, monitoring, komputery, sieci komputerowe.
Napisano 16 czerwiec 2011 - 01:19
Jak raz tzn. że źle hamujesz albo nie miałeś tzw. sytuacji. Autem z ABSem hamujemy z maksymalną możliwą siłą nie odpuszczając aż do zatrzymania (oczywiście w przypadku hamowania awaryjnego).
Napisano 16 czerwiec 2011 - 06:30
Napisano 16 czerwiec 2011 - 06:53
Napisano 16 czerwiec 2011 - 08:10
tom7 napisał:
Można by też podyskutować nad sensownością stosowania ABS w motocyklu...
Wg moich doświadczeń jest tak:
1. Przeszkadza w terenie a nie zawsze chce nam się go wyłączać zjeżdżając z czarnego
2. Przy zjazdach offroad jest wręcz niebezpieczny!
3. Nie jest tak skuteczny jak w samochodzie (modulacja jest nie tak dokładna a działanie pulsacyjne znacznie wolniejsze)
4. Wydłuża drogę hamowania (z reszta tak samo jak w samochodzie)
5. Jeśli dojdzie do zadziałania ABS w głębszym skręcie, to i tak motocykl się połozy
6. Jeśli kierownik dobrze czuje hamulce, zna maszynę i hamulce działają bezbłędnie, to można hamować lepiej i skuteczniej i uważam, że bezpieczniej niż z ABS.
7. Uniemożliwia pewne motocyklowe manewry typu zarzucanie tyłem przy zatrzymaniu
8. Uniemożliwia stoppie na światłach
4oo E46 320d '02
Napisano 16 czerwiec 2011 - 08:40
Niestety jeżeli kupujesz 2 motocykle, jeden z ABS, a drugi bez, to ten drugi ma taki sam komputer, ale bez modułu ABS, wiec jeszcze kwestia wstawienia modułu i oczywiście przeprogramowania, co możesz uczynić w serwisie BMW.
Rozmawiałem ze znajomym w serwisie BMW i powiedział mi, że to kompletnie nieopłacalne. :beer:
Napisano 16 czerwiec 2011 - 08:55
Napisano 16 czerwiec 2011 - 08:55
bajer napisał:
Niestety jeżeli kupujesz 2 motocykle, jeden z ABS, a drugi bez, to ten drugi ma taki sam komputer, ale bez modułu ABS, wiec jeszcze kwestia wstawienia modułu i oczywiście przeprogramowania, co możesz uczynić w serwisie BMW.
Rozmawiałem ze znajomym w serwisie BMW i powiedział mi, że to kompletnie nieopłacalne. :beer:
oj bajer bajer, co to za bajer
komputer ABS i ECU silnika to zupełnie oddzielne komputerki.

elektronika ABS jest zintegrowana z pompą.
Albo zerknij na schemat elektryczny.
Serwisowi BMW pogratulować specjalistów
Możesz powiedzieć który to serwis?
BTW : fajny obrazek:
4oo E46 320d '02
Napisano 16 czerwiec 2011 - 09:07
jackx napisał:
bajer napisał:
oj bajer bajer, co to za bajer
komputer ABS i ECU silnika to zupełnie oddzielne komputerki.
Albo zerknij na schemat elektryczny.
Serwisowi BMW pogratulować specjalistów
Możesz powiedzieć który to serwis?
Na szczęście to był znajomy w serwisie Greckim w Atenach :-)
Teraz wiecie dlaczego oni bankrutują
Napisano 16 czerwiec 2011 - 09:20
Można by też podyskutować nad sensownością stosowania ABS w motocyklu...
Wg moich doświadczeń jest tak:
1. Przeszkadza w terenie a nie zawsze chce nam się go wyłączać zjeżdżając z czarnego
2. Przy zjazdach offroad jest wręcz niebezpieczny!
3. Nie jest tak skuteczny jak w samochodzie (modulacja jest nie tak dokładna a działanie pulsacyjne znacznie wolniejsze)
4. Wydłuża drogę hamowania (z reszta tak samo jak w samochodzie)
5. Jeśli dojdzie do zadziałania ABS w głębszym skręcie, to i tak motocykl się połozy
6. Jeśli kierownik dobrze czuje hamulce, zna maszynę i hamulce działają bezbłędnie, to można hamować lepiej i skuteczniej i uważam, że bezpieczniej niż z ABS.
7. Uniemożliwia pewne motocyklowe manewry typu zarzucanie tyłem przy zatrzymaniu
8. Uniemożliwia stoppie na światłach
W pełni zgadzam się z jacx-em
Uważam że z ABS-em trudno nauczyć się "czucia" sprzętu (auto czy moto) mnie ABS przeszkadza- to po pierwsze, a po drugie chyba nie ma sensu brać się za przeróbkę, lepiej chyba poszukać poczekać i kupić oryginalne - taka "dokładka" chyba z ekonomicznego punktu widzenia nie ma sensu
Napisano 16 czerwiec 2011 - 09:51
ale tak się kończą zjazdy z ABS
OrD65i3FUcU
4oo E46 320d '02
Napisano 16 czerwiec 2011 - 11:11
jackx napisał:
ale tak się kończą zjazdy z ABS
No to gościu poszedł szeroko...
Napisano 16 czerwiec 2011 - 12:08
Napisano 16 czerwiec 2011 - 12:50
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Simson SR50 '89 -> Gilera R1 '88 -> BMW F650GS Dakar '05 -> Suzuki DL650 V-Strom '07 -> Malaguti F12R '08-> Suzuki GSF1250SA '08 ->
Napisano 16 czerwiec 2011 - 13:25
Napisano 16 czerwiec 2011 - 13:43
pepsi001 napisał:
A jak zapomnisz? :twisted:
Napisano 16 czerwiec 2011 - 14:01
Napisano 16 czerwiec 2011 - 14:14
alik napisał:
Jak raz tzn. że źle hamujesz albo nie miałeś tzw. sytuacji. Autem z ABSem hamujemy z maksymalną możliwą siłą nie odpuszczając aż do zatrzymania (oczywiście w przypadku hamowania awaryjnego).
Łódź
Była F650 '95 48KM, W planach dużo różnych- zobaczymy ;)
Strony internetowe, monitoring, komputery, sieci komputerowe.
Napisano 16 czerwiec 2011 - 14:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych