Skocz do zawartości

Stukot na wolnych obrotach

77 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vengosh10

Domorosły Tuner Największy Miłośnik F650GS

• Użytkownik
  • 2430 postów
  • LokalizacjaToruń/Bydgoszcz
  • Motocykl:BMW F650 GS (2000r.) Frankensztajn
  • Przebieg:67001

Napisano 27 kwiecień 2010 - 21:43

Witam

Dzisiaj odpaliłem motocykl i po przejechaniu ok 1 km na wolnych obrotach i na postoju zaczął dobiegać taki równomierny stukot z silnika, zauważyłem też, że moto nie przyspiesza równomiernie (szarpie). W niedzielę go myłem i po tym pojawił się już problem z przyspieszaniem ale nie było hałasu z silnika. Czy możliwe, że te wszystkie objawy mają to coś wspólnego z za dużym strumieniem wody na silnik podczas mycia czy raczej przyczyna leży gdzieś indziej?

z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam
Co Byś zrobił jakbyś się nie bał? Spencer Johnson

#2 pietroAT

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 941 postów
  • Lokalizacja3miasto
  • Motocykl:BMW F650GS 2004

Napisano 28 kwiecień 2010 - 06:27

hej kolego!

Ja mojego z błota to inaczej niz karcherem to bym nie chciał myc wiec na silnik jak trzeba to leje równo. motor był rozgrzany zaraz po jeździe jak o myłes? nie wiem czy woda która wlatuje przypsdkiem do wydechu/katalizatora moze miec wpływ. ale przyspieszenie ze słabe? to juz lipa :/ ale jak siegne pamiecia to chyba tez tak miałem 3 lata temu i kolega-mechanik-magik :lol: mi cos tłumacył ze katalizator musi sie "przedmuchac i kazał mi troche pokrecic manetka w miejscu i po pewnym czasie m.in. jezdzenie przeszło mu. tj BMW sprawne było!
Motocykl nie da Ci w pysk jak włożysz ręke pod owiewke :D

#3 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 28 kwiecień 2010 - 10:40

Tzn. moc silnika ogólnie nie spadła tylko po dodaniu gazu jest taki moment "zadławienia". Dzięki za radę, spróbuje dziś z tą przygazówką na postoju.

#4 pietroAT

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 941 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 29 kwiecień 2010 - 22:53

Daj znac czy cos sie polepszyło.

#5 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 30 kwiecień 2010 - 15:55

Chciało się mieć tanio pierwszy motor do nauki jazdy to się ma. Coś pierdykneło w silniku, w przyszłym tygodniu będę wiedział co bo mechanik zajęty, powiedział tylko żeby nie jeździć bo może się rozwalić do końca. Ponadto czeka mnie wymiana napędu więc długi weekend zapowiada się na kalkulacji kosztów napraw wszelakich :oops: . Wiem, że Mówiłeś, że na swojego anglika nie Narzekasz ale mój to porażka, nikomu nie polecę moto z tego kraju. Niby pełna historia serwisowa w BMW, a tu takie kwiatki..... Coż pocieszam się, że większość ludzi przy zakupie pierwszego motocykla tak ma, za drugim razem będę już mądrzejszy.

pozdrawiam

#6 pietroAT

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 941 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 30 kwiecień 2010 - 17:24

kurcze to mało pocieszajace :lol: :P
mi kolega mówil, że moja jest po szlifie. dopiero jak zaczałem "dłubac" przy nim to zobaczyłem ogrom drogich szczegółów w moim moto.. urwane cięgno sprzegła założone tak sobie.. juz mam nowe 22PLN, drugie lusterko 160PLN, sruba do mocowania owego lusterka 52 PLN, pogubione srubki torxy, tylny błotnik z dwoma peknietymi uchwytami rozleciał sie juz do konca, nowy ponad 300 PLN, jeden boczny plastik atrapy zbiornika okazał sie od srodka cały błękitny czyli od innego modelu ;), był kradziony czyli juz nie pamietam (i dobrze) ile płaciłem za oryginalna wkładke, brak guzika startera i sporo podobnych rzeczy.. NAPRAWDE juz bede wiedział na co zwrócić uwage przy nowej maszynie.
Powiem w tajemnicy, ze chce za rok jeździc F800GS.. 1200GS ADV jest boski ale ja za duzo po miescie smigam a jak wjade w teren to chce tez w pełni kontrolowac mase maszyny moimi nogami.. :/
Nie odbiegajac od tematu daj znac chłopie co tam było. az sie przykro robi ze jeździc nie mozna nie ?? ;) a o kosztach to nie chce Tobie pisac aby nie psuć Ci majówki :lol:

#7 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 06 maj 2010 - 18:11

Okazało się, że do wymiany najprawdopodobniej jest łańcuszek rozrządu i ślizgi do niego. Orientuje się ktoś jakie są średnie ceny tych elementów i jaki konkretnie jest potrzebny łańcuszek do naszych beemek?

z góry dziękuję za odpowiedzi

pozdrawiam

#8 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2144 postów
  • Gadu-Gadu:37605637
  • LokalizacjaWrocław
  • Motocykl:F650GS DAKAR 2001
  • Przebieg:34567

Napisano 06 maj 2010 - 18:13

cholera nigdy nie słyszałem żeby ktokolwiek robił takie rzeczy w rotaxie :shock: kurcze a od czego bez pośrednio to się mogło stać? są w stanie ustalić? może daj tu zdjęcia uszkodzonych elementów np tego łańcuszka bedzie ciekawie
BMW F650GS DAKAR 2001

#9 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 06 maj 2010 - 18:16

Tego nie wiem, na rajdzie Pałuk miałem wywrotkę i silnik chodził w pozycji przewróconej przez jakieś 20 sek. ale chyba nie ma to wpływu przy suchej misce olejowej?

#10 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2144 postów
  • Gadu-Gadu:37605637
  • LokalizacjaWrocław
  • Motocykl:F650GS DAKAR 2001
  • Przebieg:34567

Napisano 06 maj 2010 - 18:18

absolutnie nie - to musiało być coś bardzo poważniejszego - uchybienie w serwisach bądź jakiś fatalny feler elementu ... :lol: mam nadzieje nie oberwiesz mocno po kieszeni, trzymam kciuki
BMW F650GS DAKAR 2001

#11 ZWIERZ

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1505 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Motocykl:BMW f 650 gs DAKAR 2003
  • Przebieg:27854

Napisano 06 maj 2010 - 19:09

Rozrząd w każdym silniku czterotakcie co ileś tam tyś km trzeba zmieniać. Dotyczy to również naszych maszyn.
Ciekawi mnie tylko ile ma przebiegu "oficjalnie" Twój GS-ik.
to pisałem ja ZWIERZ

#12 Lukasz

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 176 postów
  • LokalizacjaHajnówka
  • Przebieg::)

Napisano 06 maj 2010 - 20:23

Po czym najłatwiej poznać że rozrząd kwalifikuje się do wymiany ? Mój ma 55000km na liczniku (przynajmniej miałem pewność kupując że nie jest kręcony :lol:) ...tak się pocieszam;)

Dołączona grafika

Forever trusting who we are
And nothing else matters

#13 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 07 maj 2010 - 00:38

Moto ma spory przebieg ok 30000 mil i chyba prawdziwy ponieważ ma historię serwisową z Anglii z BMW m.in. dlatego go kupiłem. Wydawało mi się, że jak serwisowany to pewniak. Nie wiem jak ujeżdżał go poprzedni właściciel ale myślałem, że będę się cieszył bezawaryjną jazdą dłużej :lol: . Od kupna zrobiłem nim jakieś 4 tys. i zaczęły się problemy. Wydawało mi się, że to okazja bo nabyłem go w zeszłym roku za 12000 z pełnym wyposażeniem tzn. komplet oryginalnych kufrów, ABS, wyższa szyba, oryginalny alarm, nowe opony itp. ale się przeliczyłem. Pewnie jak policzę wszystkie koszty obecnych napraw to okażę się, że mogłem dostać świeższy egzemplarz, który nie kosztował by mnie tyle nerwów. Jedyny pozytyw to pewność, że nie miał dzwonu. Dam znać ile zapłaciłem za naprawy.

pozdrawiam

#14 Pitek

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 142 postów
  • Gadu-Gadu:2009670
  • LokalizacjaPrzemyśl
  • Motocykl:- - -
  • Przebieg:- - -

Napisano 08 maj 2010 - 06:56

Kurde 50k km to trochę mało na rozrząd. Może nawalił, zaciął się sam napinacz?
Tu masz przykładowe ceny elementów rozrządu.
Dołączona grafika

#15 KRUZOE

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 304 postów
  • Motocykl:BMW F650GS Dakar '05

Napisano 08 maj 2010 - 11:17

Pitek napisał:

Kurde 50k km to trochę mało na rozrząd. Może nawalił, zaciął się sam napinacz?
Tu masz przykładowe ceny elementów rozrządu.

Coś mi tel link nie działa
Dołączona grafikaDołączona grafika

#16 pietroAT

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 941 postów
  • Lokalizacja3miasto

Napisano 08 maj 2010 - 13:13

mi działa

sprubuj tutaj:
http://www.motorworks.co.uk/bmw/product ... tor+models)&shnewcode=15&part=Engine+and+gearbox+unit&sub_part=Camshaft+and+timing+chain&modelcode=65&partcode=BA&source_code=BA_15_65_BA_50&header_text=&header_text_image=0

#17 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 08 maj 2010 - 13:49

Pitek ma rację, nawalił napinacz, tłumaczyli mi, że coś tam nie odskakuje a powinno, jego koszt to 230 zł. Kazałem też wymienić łańcuch jak już jest silnik rozebrany (mówili, że może być trochę wyciągnięty przez uszkodzony napinacz), oryginalny BMW (tzn kupiony w salonie BMW) kosztuje 360 zł, DID-owski 300 zł, do tego trzy ślizgacze, koszt każdego to 12-15 zł. A jeszcze zostaje napęd. Kupiłem zębatki Sun Star i łańcuch DID x-ringowy, cały zestaw 550 zł. Nie wiem dokładnie ile zawołają sobie za robociznę :?

#18 krzyzak

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 500 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Motocykl:BMW F650GS `04

Napisano 08 maj 2010 - 21:03

Czyli suma-sumarum nie tak źle, jak wygladalo na początku.
Zycze powrotu na drogi i do zobaczenia.

#19 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2430 postów

Napisano 27 maj 2010 - 21:11

Witam

Dzisiaj odebrałem moją maszynę, zaledwie miesiąc była w warsztacie (k...a mać, ja pie....lę jakby powiedział Adaś Miauczyński). Jak już wcześniej wspominałem powodem awarii był napinacz, który doprowadził do zniszczenia łańcucha rozrządu. Wygląda to tak: tu gdzie trzymam palec wskazujący powinna być odskakująca sprężynka Łańcuch rozrządu w pozycji poziomej cały się wygina Jakość pracy silnika i przyspieszenie (również z nowym napędem :) ) nieporównywalne z tym co było wcześniej (przed awarią). Teraz pozostaje wymiana czujnika ciśnienia oleju i motorek będzie w 100% sprawny.

pozdrawiam

Załączone pliki

#20 sledziuj

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 517 postów
  • Motocykl:F650 GS DAKAR

Napisano 27 maj 2010 - 21:37

No nareszcie :) Już ostatnio chciałem zapytać jak tam prace stoją :) A ile Cię złupili fachowcy z serwisu ostatecznie? (Jeżeli można wiedzieć :) )

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych