Skocz do zawartości

Problem z linką sprzęgła

sprzęgło linka

115 odpowiedzi w tym temacie

#1 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów
  • Motocykl:B6 GSF

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:22

Witam mam problem z wtymianą linki sprzęgła, mianowicie pod koniec sezonu zorientowałem się, że niemam już sprzęgła na klamce więc postanowiłem podkręcić linke - dało to efekt na jakies 2-3 tygodnie. Więc teraz na zime jak juz mało jeżdze chciałem wziąść sie za wymiane linki, oczywiście kupiłem nową linke dedykowaną do tego modelu BMW F650 GS Dakar 2004 i wziełem się za robote. Poniższy film lepiej zobrazuje problem dlatego też nie będe zbędnie się rozpisywał nad tym zagadnieniem. Proszę abyście obejrzeli filmik i skomentowali tu na forum bądź na youtubie co nie tak i co mam dalej zrobić aby to działało jak należy. Pozdrawiam

#2 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów
  • Motocykl:BMW F650

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:33

Linka niekoniecznie musi być zła, ale z filmu nie da się tego wykluczyć.
Trzeba sprawdzić położenie dźwigienki - to może dać jakąś informację, ale może być zwyczajnie zużyte sprzęgło ( tarczki się zużyły ) i "miejsce" się zrobiło ;)

Użytkownik Jarek edytował ten post 03 styczeń 2012 - 17:34

Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.

#3 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:BMW F650 GS (twin)
  • Przebieg:36000

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:37

Brakuje mi w tym filmie bardziej kompleksowego widoku, czyli jak pracuje cięgno sprzęgła na obudowie silnika, gdy wciskana jest klamka sprzęgła. Czy mierzyłeś długość linki starej i nowej? Porównywałeś je? Ile km ma nakręcony twój Dakar? Kiedy zmieniałeś olej? Jaki olej wlałeś? To tyle na początek...a i jeszcze proponuję częściej używać takich przerywników jak: "motyla noga", "krucze pióro", "kurcze pieczone" itp. Będzie to lepszy podkład do filmu, niż to co można usłyszeć teraz... ;)

Użytkownik leff edytował ten post 03 styczeń 2012 - 17:37

#4 Logan

Network Systems Adept

• Użytkownik
  • 1834 postów
  • Gadu-Gadu:2543200
  • LokalizacjaŁódź
  • Motocykl:Nawet kilka naszkicowanych :P
  • Przebieg:-

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:39

Może sprężyna w sprzęgle nie dociska już tak, jak powinna? Jeżeli linka była kupiona dedykowana do Dakara, to raczej powinna być OK.
Paweł
Łódź
Była F650 '95 48KM, W planach dużo różnych- zobaczymy ;)

Strony internetowe, monitoring, komputery, sieci komputerowe.

#5 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:51

A jak przed wymianą długo stał "nieruszany" to mogą byś sklejone tarczki, ale z filmu niewiele wynika, a z komentarza - już Leff pisal ;)

#6 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 17:59

dzieki za szybkie zainteresowanie, motocykl ma nakręcone około 45 tys, mam go od wakacji jeszcze nie wymieniałem nic w nim tylko uzytkowałem (nie było potrzeby wymiany) jutro wymienie filtr oleju i olej silnika, filtr powietrza. Myslałem że wymiana linki zmieni diametralnie prace sprzęgła i skrzyni, bo z tego co pamietam na starej lince cięzko było mi odnaleśc luz na przejściu z 2 biegu w dół, początkowo jak mówiłem podkręcenie lini dało pozytywny efekt ale nie na długo więc teraz mam troche wolnego czasu to chciałem wymienić linke i wymieniłem, jak zdiagnozować zuzyte sprzęgło - tarczki? kurcze pieczone :P już mało cierpliwości mi zostalo chciałbym aby motocykl był zawsze przygotowany na perfecto a tu zawsze coś wyskoczy.

aha a tak tylko orientacyjnie pytam, ile może kosztować wymiana sprzęgla? gdyby moje juz było zajechane

motocykl stał nieruszany okolo miesiąca, tzn. w listopadzie postanowiłem dac mu odpocząć (wtedy też już był odczówalny brak sprzęgła - koncówka linki) no a dziś chciałem to naprawić

Sorki za te epitety i przerywniki, jestem poddenerwowany bo dziś miałem wymieniac moje wymarzone oponki zeby pobawić sie w błocie, a nagle przypomniało mi sie że musze naprawic sprzegło, do tego doszedł wyładowany aku, wiec kupiłem nowy , kupiłem nową linke, kupiłem nowy olej filtry w sumie wydałem duuuuzo pieniedzy a nie sporzytkowałem ich odpowiednia jazdą w terenie :) stąd moje przecinki

Użytkownik logix edytował ten post 03 styczeń 2012 - 18:05

#7 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:05

Ceny możesz sprawdzić na boxer-parts.eu. ale coś mi się po głowie kołacze jakaś kwota z min trzema zerami...
Czy problem ze zmianą biegów sprowadza się do zmiany biegów (problemy z zapięciem biegu), czy odczuwasz także ślizganie się sprzęgła?
Być może to problem z jakimś elementem sprzęgła i niekoniecznie muszą to być zjechane tarcze. Logan i Jarek podali ci inne możliwe przyczyny dziwnej pracy sprzęgła.

#8 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:08

Jeżeli zdecydujesz się na kontrolę sprzęgła - to jest szansa, że ktoś z nas Cię poprowadzi w razie potrzeby, ale wtedy wymiana oleju "przed" nie wydaje się być sensowna.
Trochę cierpliwości, a wszystkiego się dowiesz ;)

#9 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:11

Wyświetl postUżytkownik leff dnia 03 styczeń 2012 - 18:05 napisał

.... niekoniecznie muszą to być zjechane tarcze.
A co mi tam, najwyżej wtopię ;) - obstawiam 6:1 zajechane tarcze :lol: - Kto przyjmuje zakłady :lol:

#10 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:15

problem polegał głównie na zapięciu biegu, nigdy mi sie nie slizgało. Chcialbym aby motocykl byl sprawny tzn. aby działało więc jeśli bedzie sie to wiązało z kontrolą sprzęgła to przeprowadze takową, oczywiście nie sam bo zielonego pojęcia o tym nie mam, ale za to mam niedaleko bardzooo ogarniętego mechanika 50 km od domu ( Jahu - mechanik Szajby*)
ale zanim do niego podjade i wydam kase chcem się upewnić czy to może byc jakaś drobnostka, która wspólnie z wami ogarne

* Szajba - wielokrotny mistrz customingu w PL i EU

Użytkownik logix edytował ten post 03 styczeń 2012 - 18:16

#11 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:20

No bo masz klasyczny przypadek niewysprzęglania w odpowiednim zakresie - muszą się pojawić problemy z biegami - jak w książce ;)
Trzeba sprawdzić położenie dźwigienki - poszukaj w ostatnich 2-3 dniach były rysunki i chyba wymiary - jak nie znajdziesz to daj znać wspólnie poszukamy ;)

#12 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:21

Logix jest bardzo ładnie wszystko opisane przez jednego z naszych koleżków forumowych, który włożył do swojego motka sprzęgło Recluse (wrzuć w wyszukiwarkę, a znajdziesz dokładnie co i jak trzeba zrobić, żeby dobrać się do sprzęgła i sprawdzić je samemu). :)
Motyla noga! :lol:

#13 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:24

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 03 styczeń 2012 - 18:20 napisał

No bo masz klasyczny przypadek niewysprzęglania w odpowiednim zakresie - ;)

tzn.? o co chodzi? wczesniej uzytkowałem moto z zakresem obrotowym 1000-13500 był to Bandit więc całkiem możliwe że xle wybyjałem biegi

#14 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:26

Tutaj masz żeby było szybciej ;) http://f650gs.pl/top...ceniem-jedynki/

#15 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:33

dzięki za link mam identyczne objawy jak autor tematu zaraz przeczytam calosć i o tych innych recusach itd moze mnie oświeci cos tylko najpierw browarka wypije i kolacje zjem

#16 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:35

Ja Ci linka wysłałem abyś zmierzył luz dźwigienki, a nie piwo pił ;)

#17 elektrician

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 713 postów
  • Lokalizacja3 city Gdańsk
  • Motocykl:BMW F 800 GS :)
  • Przebieg:6000<

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:37

Tarcze sprzęgła oryginalne około 800 pln i dodatkowo warto wymienić sprężyny docisku akcesoryjne SBC są mocniejsze niż seryjne i podobno trwalsze do nabycie w Larssonie np. To tak jak byś chciał wymieniać. A nie polecam tarcz sprzęgłowych firmy SBS są tanie i niewiele warte, puchną pod wpływem temperatury.
Tyle wiesz o swoim sprzęcie ile przy nim dłubiesz.
Radocha zaczyna się tam gdzie kończy ekonomia :)
BMW F 650 GS sprzedane -> BMW F 800 GSpomarańcza

#18 alik

Niutonometrus Pontifex Maximus, Czciciel Loctite'a

• Użytkownik
  • 5661 postów
  • Gadu-Gadu:3401056
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:KTM LC4 640 Adventure '03 ps. Łomot
  • Przebieg:62 tys

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:41

Jarku, Jarku Jarku,
najpierw po browarku ;)
a sprzęgło odzyska moc,
zanim nadjdzie noc.

:)
„Four wheels move the body. Two wheels move the soul.”

#19 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:48

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 03 styczeń 2012 - 18:35 napisał

Ja Ci linka wysłałem abyś zmierzył luz dźwigienki, a nie piwo pił ;)

juz poczytałem ten link ale teraz nie zmierze bo moto mam w garazu, a jestem w domu jakieś 1,200 metrow od garazu

#20 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 18:49

a powiedzcie mi czy do skrzyni wlewa się olej tzn.napweno tam jest jakis olej ale czy wymienia sie go? w samochodzie wymieniałem kiedys olej ale to był automat, moze okazac sie że jestem idiota ale nie mam pojęcia czy sie wymienia i co ile

Użytkownik logix edytował ten post 03 styczeń 2012 - 18:50

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych