Skocz do zawartości

Problem z linką sprzęgła

sprzęgło linka

• Nie możesz odpowiedzieć
115 odpowiedzi w tym temacie

#41 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów
  • Motocykl:B6 GSF

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:17

odświeże to co było u góry:

jak wyregulować cięgno - czy tą łapke co trzyma linke sprzęgła żeby ta wartość była prawidłowa ( nie przekraczała tych 52 mm) ??
jak rozpoznać że sprężyny ściskajace tarcze juz się nie nadają?
jaka jest wartość - grubośc fabrycznych tarcz sprzęgła?

czy potrzebuje jeszcze jakieś info o kontroli sprzęgła?

aha jeszcze jedna sprawa wazna mnie interesuje, gdy bede mierzyc odległośc cięgna czy tej łapki na koszu sprzęgłowym to mam ją mierzyc w stanie spoczynku czy gdy wcisne klamke sprzegła czy tez odchylić ją w prawą strone?

Użytkownik logix edytował ten post 03 styczeń 2012 - 21:22

#42 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4050 postów
  • Lokalizacja/Pomorze
  • Motocykl:/rozKLEkotanaDRka ale 650

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:24

Chłopaki tylko nie wszystko w jednym temacie, to po pierwsze, a po drugie większość powyższych rzeczy napisano juz w odpowiednich tematach, według mnie ten Dakar nie jest z 2004 roku, poza tym powodzenia, na pewno dasz radę, tylko nie wszystko na raz. ;)
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

#43 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:29

temat sprzęgła jest ściśle powiązany z olejem, chłodnicą i tym o czym piszemy, no ale fakt troszke duzo jak na raz, mam zamiar zabrać się za to puki mam gotówke, wszystkie potrzebne rzeczy już zakupiłem poza spręzynami i tarczami sprzęgła teraz tylko wychwytuje informacje, które mi potrzeba do działania, a nie chce czegoś spieprzyć za pierwszym razem.

PS. Mój Dakar jest z 2004 tylko uzywany był przez nieodpowiedniego poprzednika i teraz doprowadzam go powoli do perfekcji - choć juz jest perfekcyjny :P ( poza sprzęgłem)

#44 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4050 postów
  • Lokalizacja/Pomorze

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:33

Wyświetl postUżytkownik logix dnia 03 styczeń 2012 - 21:29 napisał

PS. Mój Dakar jest z 2004 tylko uzywany był przez nieodpowiedniego poprzednika i teraz doprowadzam go powoli do perfekcji - choć juz jest perfekcyjny :P
Ok, skoro ma być wszystko w tym wątku... wymieniałeś wszystkie plastiki na starsze modelowo? jesli tak to trochę Ciebie to pociągnęło, ile Cię ta zabawa kosztowała jeśli można wiedzieć? ;)
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

#45 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:BMW F650 GS (twin)
  • Przebieg:36000

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:34

Kiedyś stary byk z młodym cielakiem ujrzeli stado nadobnych jałówek, pasących się na łące. Ale łąka była otoczona płotem. Cielak jak to cielak napalił się i nawija:
-Wiesz byku, wiesz byku... rozpędzimy się, szybko przeskoczymy przez płot, pognamy do jałówek i zaliczymy jedną albo dwie i zaraz uciekniemy z powrotem. Fajnie będzie, co?! Fajnie byku, prawda?!
Na to stary byk spojrzał na cielaka i ze spokojem odparł:
- Nigdzie nie będziemy skakać, ani biegać, ani uciekać. Spokojnie obejdziemy ten płot. Tam z drugiej strony wejdziemy normalnie i nieśpiesznie przez bramę. I wiesz co cielaku. Nie będzie żadnego tam łapu-capu, jedna czy dwie jałówki, tylko powoli i systematycznie zaliczymy wszystkie. ;)

#46 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:37

chyba nie rozumiem sarkazmu Twego, po cóż miałbym wymieniać plastiki na starsze modelowo? to jest wersja produkcyjna 2003 z grudnia a fabryke opuściła 2004 tzw przed liftem czy inaczej jeszcze wyprzedaz asortymentu poprzednich modeli już w nowym roku tak jak robi to np. skoda, fiat i inne marki

Dobra chłopaki musze już uciekać, jutro prześle fotki z miarą cięgna na koszu i pogadamy dalej co robić

Użytkownik logix edytował ten post 03 styczeń 2012 - 21:39

#47 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:45

Wyświetl postUżytkownik logix dnia 03 styczeń 2012 - 21:37 napisał

chyba nie rozumiem sarkazmu Twego, po cóż miałbym wymieniać plastiki na starsze modelowo? to jest wersja produkcyjna 2003 z grudnia a fabryke opuściła 2004 tzw przed liftem czy inaczej jeszcze wyprzedaz asortymentu poprzednich modeli już w nowym roku tak jak robi to np. skoda, fiat i inne marki

Dakarowy nie jest sarkastyczny, czasem się troszkę czepi, ale to tylko z umiłowania i znajomości Dakarów. :beer:
Co do produkcji, to w BMW wygląda to nieco inaczej niż napisałeś. Jeżeli jakiś model podlega liftingowi, (w tym wypadku to w 2003 r.) model taki robiony jest tylko do końca lipca (albo czerwca) tego roku. Później jest przestawiana produkcja i dzieją się sierpniowe wakacje dla robotników. Z wrześniem tego roku z taśm zaczyna schodzić model 2004 (czyli po fejslifcie), a do sprzedaży wchodzi faktycznie dopiero w 2004 r. Do tego czasu pozbywają się z magazynów poprzedniego modelu. W uproszczeniu tak to wygląda. :)

Użytkownik leff edytował ten post 03 styczeń 2012 - 21:46

#48 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4050 postów
  • Lokalizacja/Pomorze

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:46

Wyświetl postUżytkownik logix dnia 03 styczeń 2012 - 21:37 napisał

Żaden sarkazm, poprostu pytam.. chciałem wiedzieć, nic poza tym.. i już teraz wiem że 2003 ;) koniec off

#49 alik

Niutonometrus Pontifex Maximus, Czciciel Loctite'a

• Użytkownik
  • 5661 postów
  • Gadu-Gadu:3401056
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:KTM LC4 640 Adventure '03 ps. Łomot
  • Przebieg:62 tys

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:47

Wyświetl postUżytkownik leff dnia 03 styczeń 2012 - 20:55 napisał

Z tego zdjęcia pod fotkąz cyckami nie wywnioskujesz czy tarczki są zużyte. Trzeba rozkręcić i pomierzyć grubość tarcz sprzęgłowych suwmiarką i porównać do danych fabrycznych. Nie jestem przekonany o konieczności spuszczania oleju jeśli dłubiesz przy sprzęgle. Chyba, że chcesz od razu zrobić serwis filtrowo-olejowy. :)

Leff, trzeba spuścić olej. Przynajmniej ze silnika. Lepiej od razu zrobić wszystko na raz.
„Four wheels move the body. Two wheels move the soul.”

#50 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 03 styczeń 2012 - 21:48

Jak mus, to mus... :)

#51 alik

Niutonometrus Pontifex Maximus, Czciciel Loctite'a

• Użytkownik
  • 5661 postów
  • Gadu-Gadu:3401056
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:KTM LC4 640 Adventure '03 ps. Łomot
  • Przebieg:62 tys

Napisano 03 styczeń 2012 - 22:03

Wyświetl postUżytkownik logix dnia 03 styczeń 2012 - 21:11 napisał

THX dzieki śliczne, w zbiorniku oleju śruba to ta co jest na atrapie baku u góry? czy gdzieś to BiEmDablju ma dodatkowe sruby, hehe teraz sobie właśnie uświadomiłem ile roboty mnie czeka, zeby spuscić sam olej musze pościągać wszystkie gmole - ograniczają mi znacznie dostep do śr spustowej na dole potem osłone pod silnikiem dopiero śrube ;/ ehmm...

Jak zdejmiesz boczki ;) niby-baku to będziesz miał dostęp do śruby spustowej. :) Żeby ze zbiorniczka spuścić olej trzeba go zdemontować - a przynajmniej trzymające go śrubki specjalne - poluzować najniższą śrubkę i po przechyleniu na lewą stronę i podstawieniu pojemnika odkręcić nakrętkę tą plastikową u góry.

oczywiście w najważniejszych momentach nie wszytko widać. :)

A tutaj temat sprzęgła i tego co Cię czeka.

Użytkownik alik edytował ten post 03 styczeń 2012 - 22:04

„Four wheels move the body. Two wheels move the soul.”

#52 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:39

A więc tak wszystko jasne zmierzyłem te odległości na koszu sprzęgłowym i okazało się że jest 30,5 mm a powinno byc minimum 47 max 52mm i co teraz? obawiałem sie że będzie wiecej a tu zonk

Załączone pliki

Użytkownik logix edytował ten post 04 styczeń 2012 - 10:40

#53 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów
  • Motocykl:BMW F650

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:44

Wyświetl postUżytkownik logix dnia 03 styczeń 2012 - 19:18 napisał

Dobra czyli jutro sprawdzam odległosci przy koszu sprzegłowym jak bedzie więcej niz 52 mm to zaczną sie kosztowne problemy

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 03 styczeń 2012 - 20:35 napisał

1:10 że będzie dużo mniej :lol:
Wygrałem ? - kto płaci ?
To oczywiste - cały wątek o tym piszę ;)

Edit: delikatnie, żeby nie pękła, przestaw dźwigienkę do właściwego wymiaru.

Użytkownik Jarek edytował ten post 04 styczeń 2012 - 10:46

Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.

#54 Marcin

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1371 postów
  • LokalizacjaRuda Ślaska
  • Motocykl:BMW F650 '95

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:44

Albo ja jestem jakiś inny albo źle odczytałeś wskazania suwmiarki?
Pozdrawiam,
Marcin

#55 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4225 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:45

Odkręcasz śrubkę i zdejmujesz ramię łączące linkę ze sprzęgłem. Zdejmujesz je z tego naząbkowanego króćca. Ustawiasz tak, żeby odległość była przepisowa. Dokręcasz śrubkę (ale z wyczuciem). Zakładasz linkę i patrzysz co się dzieje. :)

#56 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:49

Wyświetl postUżytkownik Marcin dnia 04 styczeń 2012 - 10:44 napisał

Albo ja jestem jakiś inny albo źle odczytałeś wskazania suwmiarki?
Jesteś inny ;) ale nie obcy :lol:

#57 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 10:53

Wyświetl postUżytkownik leff dnia 04 styczeń 2012 - 10:45 napisał

Odkręcasz śrubkę i zdejmujesz ramię łączące linkę ze sprzęgłem. Zdejmujesz je z tego naząbkowanego króćca. Ustawiasz tak, żeby odległość była przepisowa. Dokręcasz śrubkę (ale z wyczuciem). Zakładasz linkę i patrzysz co się dzieje. :)

mam odkręcić tego torxa przy dźwigience i podnieść lekko do góry i odrobine w prawo o kilka ząbków przestawić tak?

hehe oby to było tylko to zadanie do wykonania :)

dlaczego to się przestawiło?

ahaa na ile ustawić bo ta prawidłowa wartość ma spory zakres 47-52mm???

Użytkownik logix edytował ten post 04 styczeń 2012 - 10:54

#58 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3407 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 11:01

1-2 ząbki powinny załatwić sprawę ustawienia dźwigienki - jeżeli chodzi o wymiar to zakres znasz - jak się w nim nie zmieścisz to najbliżej tego dolnego. Jak odkręcisz torxa to postępuj powoli i delikatnie - tutaj cierpliwość się opłaca ;)
Napisz co się dzieje po operacji przestawienia dźwigienki - może pojawić się inny problem na klamce ;)

#59 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 11:37

zjem szybkie sniadanie wypije kawe i jade do garazu podłubac

#60 logix

Zadomowiony

• Użytkownik
  • 51 postów

Napisano 04 styczeń 2012 - 12:56

no i nastała jasność.....a raczej ciemność jak dupa a raczej ciemna dupa :) stało się to przed czym mnie ostrzegaliście ehm..masakraa, starałem się jak mogłem walczyłem pół godziny z tą dźwigienką, delikatnie powoli, z początku szło super już prawie ją miałem dosłownie 2 mm dzieliły mnie od zdjęcia jej więc wziełem ręką chciałem ściągnąć bo myślałem że to już no ale okazało się że miałem przedwczesny wytrysk emocji i za mocno złapałem ją

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych