Skocz do zawartości

Wymiana płynu hamulcowego

46 odpowiedzi w tym temacie

#41 przemekdab

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1353 postów
  • LokalizacjaWarszawa i wschodnie okolice
  • Motocykl:BMW F 650 GS 2003

Napisano 23 luty 2012 - 20:46

Daniel, wiem, że to umiesz. Jak wymieniałem w/w sposób nie zapowietrzyła się pompa ABSu, ani cały układ.

#42 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów
  • Motocykl:BMW F650

Napisano 23 luty 2012 - 21:52

Wyświetl postUżytkownik dakarowy dnia 23 luty 2012 - 20:09 napisał

W temacie, czy jest znana komuś specjalna metoda na wymianę płynu hamulcowego w motocyklach (nie BMW) :-P z ABS?
Czy można wymienić bez problemów "normalnie", bo tu i ówdzie słyszałem (ale tylko słyszałem) że z ABS łatwiej można zapowietrzyć pompę i tym samym trudniej odpowietrzyć.... :roll:
Jeśli ktoś coś konkretnego na ten temat wie, niech się wypowie..
Strach się wypowiedzieć, ale co mi tam - Dakarowy daleko zanim przyjedzie to może mu przejdzie, a i ukryć się będzie trochę czasu :lol:
Nie bardzo wiem co to jest metoda specjalna.
W serwisie robi się to tak: do zbiorniczka podłącza się dodatkowy zbiorniczek z nowym płynem i podaje ciśnienie, a na króciec odpowietrznika zakłada się wężyk i się go odkręca. Się pojawi nowy płyn to do następnego koła. I w taki oto sposób wymienia się płyn w układzie, ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt.
Problem zapowietrzenia układu pojawi się tylko i wyłącznie wtedy jak pozwolimy, aby powietrze dostało się do układu. Aby temu zapobiec wystarczy:
Odkręcić korek ze zbiorniczka ( to początek układu ) i wyssać stary płyn ( np strzykawką ) i nalać do pełna nowy - i powoli wymieniamy płyn tak jak przy odpowietrzaniu czyli: naciskamy klamkę - odkręcamy odpowietrznik - jak płyn wycieknie to zakręcamy i puszczamy klamkę pompując 2-3 razy i znowu trzymając naciśniętą spuszczamy przez odpowietrznik. Trochę zabawy, ale jak nie dopuścimy do braku płynu w zbiorniczku oraz jak nie zassiemy powietrza przez odpowietrznik to nie ma prawa się zapowietrzyć.
Można też inaczej, ale boję się pisać - straciłem poczucie pewności ;)
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.

#43 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4077 postów
  • Lokalizacja/Pomorze
  • Motocykl:/rozKLEkotanaDRka ale 650

Napisano 23 luty 2012 - 21:57

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 23 luty 2012 - 21:52 napisał

Nie bardzo wiem co to jest metoda specjalna.
Aleście się uczepili, to nie lekcja języka polskiego... ja tak sobie nazwałem z zapytaniem czy jest jakaś specjalna procedura (inna niż przy wymianie bez ABS), jesli nie ma to wystraczy napisać że wymiana jak bez systemu ABS... marudzicie jak stare baby, bez urazy dla bab. ende! :x 8-) :beer:
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

#44 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów

Napisano 23 luty 2012 - 22:03

Wyświetl postUżytkownik dakarowy dnia 23 luty 2012 - 21:57 napisał

marudzicie jak stare baby, bez urazy dla bab. ende! :x 8-) :beer:
No wiedziałem, że się mi dostanie - ale cóż chodzi o Dakarową kawę kochaną w końcu :lol:

#45 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4077 postów
  • Lokalizacja/Pomorze
  • Motocykl:/rozKLEkotanaDRka ale 650

Napisano 23 luty 2012 - 22:09

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 23 luty 2012 - 22:03 napisał

No wiedziałem, że się mi dostanie - ale cóż chodzi o Dakarową kawę kochaną w końcu :lol:
W końcu Tobie też się przyda :lol: :beer:
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

#46 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów

Napisano 23 luty 2012 - 22:41

Jak ktoś lubi czytać ;)
Są też specjalne procedury opisane i obrazki :D
http://www.motofakty...amulcowego.html

#47 baler1950

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 831 postów
  • LokalizacjaGóra
  • Motocykl:BMW G650 Xcountry
  • Przebieg:20500

Napisano 24 luty 2012 - 08:27

Dakarowy normalnie to zrób i odpowietrzając odkręcaj po kolei każdą złączkę każdy nypel i tak do końca układu Hamulcowego.
Pilnuj poziom płynu w zbiorniczku i odpowietrzając pompę ABS (centralkę) staraj się to robić bardzo powoli żebyś już potem nie wracał .
Niektóre pojażdy wyposażone w abs trzeba odpowietrzać na uruchomionym silniku ale jest to inna procedura nie bede zdradzać aż tak fachowych porad SORY.
Więc zrób to powoli z bardzo leciutki naciskaniem dzwigienek haulca potem całość odpowietrz jeszcze raz używając normalnej sily duszenia na dzwigienki.
Ta metoda jest wolna ale skuteczna.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych