Daniel, wiem, że to umiesz. Jak wymieniałem w/w sposób nie zapowietrzyła się pompa ABSu, ani cały układ.
Wymiana płynu hamulcowego
Rozpoczęty przez Marcin, 30 sty 2012 18:27
46 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 23 luty 2012 - 20:46
Napisano 23 luty 2012 - 21:52
Użytkownik dakarowy dnia 23 luty 2012 - 20:09 napisał
W temacie, czy jest znana komuś specjalna metoda na wymianę płynu hamulcowego w motocyklach (nie BMW)
z ABS?
Czy można wymienić bez problemów "normalnie", bo tu i ówdzie słyszałem (ale tylko słyszałem) że z ABS łatwiej można zapowietrzyć pompę i tym samym trudniej odpowietrzyć....
Jeśli ktoś coś konkretnego na ten temat wie, niech się wypowie..
Czy można wymienić bez problemów "normalnie", bo tu i ówdzie słyszałem (ale tylko słyszałem) że z ABS łatwiej można zapowietrzyć pompę i tym samym trudniej odpowietrzyć....
Jeśli ktoś coś konkretnego na ten temat wie, niech się wypowie..
Nie bardzo wiem co to jest metoda specjalna.
W serwisie robi się to tak: do zbiorniczka podłącza się dodatkowy zbiorniczek z nowym płynem i podaje ciśnienie, a na króciec odpowietrznika zakłada się wężyk i się go odkręca. Się pojawi nowy płyn to do następnego koła. I w taki oto sposób wymienia się płyn w układzie, ale trzeba mieć odpowiedni sprzęt.
Problem zapowietrzenia układu pojawi się tylko i wyłącznie wtedy jak pozwolimy, aby powietrze dostało się do układu. Aby temu zapobiec wystarczy:
Odkręcić korek ze zbiorniczka ( to początek układu ) i wyssać stary płyn ( np strzykawką ) i nalać do pełna nowy - i powoli wymieniamy płyn tak jak przy odpowietrzaniu czyli: naciskamy klamkę - odkręcamy odpowietrznik - jak płyn wycieknie to zakręcamy i puszczamy klamkę pompując 2-3 razy i znowu trzymając naciśniętą spuszczamy przez odpowietrznik. Trochę zabawy, ale jak nie dopuścimy do braku płynu w zbiorniczku oraz jak nie zassiemy powietrza przez odpowietrznik to nie ma prawa się zapowietrzyć.
Można też inaczej, ale boję się pisać - straciłem poczucie pewności
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.
Napisano 23 luty 2012 - 21:57
Użytkownik Jarek dnia 23 luty 2012 - 21:52 napisał
Nie bardzo wiem co to jest metoda specjalna.
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)
Napisano 23 luty 2012 - 22:09
Użytkownik Jarek dnia 23 luty 2012 - 22:03 napisał
No wiedziałem, że się mi dostanie - ale cóż chodzi o Dakarową kawę kochaną w końcu 
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
Napisano 23 luty 2012 - 22:41
Jak ktoś lubi czytać 
Są też specjalne procedury opisane i obrazki
http://www.motofakty...amulcowego.html
Są też specjalne procedury opisane i obrazki
http://www.motofakty...amulcowego.html
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.
Napisano 24 luty 2012 - 08:27
Dakarowy normalnie to zrób i odpowietrzając odkręcaj po kolei każdą złączkę każdy nypel i tak do końca układu Hamulcowego.
Pilnuj poziom płynu w zbiorniczku i odpowietrzając pompę ABS (centralkę) staraj się to robić bardzo powoli żebyś już potem nie wracał .
Niektóre pojażdy wyposażone w abs trzeba odpowietrzać na uruchomionym silniku ale jest to inna procedura nie bede zdradzać aż tak fachowych porad SORY.
Więc zrób to powoli z bardzo leciutki naciskaniem dzwigienek haulca potem całość odpowietrz jeszcze raz używając normalnej sily duszenia na dzwigienki.
Ta metoda jest wolna ale skuteczna.
Pilnuj poziom płynu w zbiorniczku i odpowietrzając pompę ABS (centralkę) staraj się to robić bardzo powoli żebyś już potem nie wracał .
Niektóre pojażdy wyposażone w abs trzeba odpowietrzać na uruchomionym silniku ale jest to inna procedura nie bede zdradzać aż tak fachowych porad SORY.
Więc zrób to powoli z bardzo leciutki naciskaniem dzwigienek haulca potem całość odpowietrz jeszcze raz używając normalnej sily duszenia na dzwigienki.
Ta metoda jest wolna ale skuteczna.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych