Skocz do zawartości

Wymiana płynu hamulcowego

46 odpowiedzi w tym temacie

#21 Marcin

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1395 postów
  • LokalizacjaRuda Ślaska
  • Motocykl:BMW F650 '95

Napisano 31 styczeń 2012 - 11:53

Niech zgadnę - zamawiać klocki? ;)
Pozdrawiam,
Marcin

#22 rampus

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 536 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:F 650 '00
  • Przebieg:+5k

Napisano 31 styczeń 2012 - 11:54

Marcin, a Ty się martwiłeś, że masz z przodu tarczę za cienką... ;)
Jeszcze nie wiem kiedy, na czym, z kimś czy sam, ale spełnię marzenie, pojadę na koniec świata przez BAM :)
Pozdrawiam, Bartek
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#23 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów
  • Motocykl:BMW F650

Napisano 31 styczeń 2012 - 11:54

Spoko - do wiosny może stać w garażu na tych klockach ;)
Jak założysz nowe to najprawdopodobniej będzie oki - nie polecam majstrowania przy śrubce regulacyjnej .
Nowe klocki na spokojnie możesz poszukać, ale na chwilę obecną dramatu nie widzę ;)
Jeszcze nigdy tak nie było, żeby jakoś nie było.

#24 Bartek

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 434 postów
  • LokalizacjaGdańsk
  • Motocykl:F650GS 2000
  • Przebieg:30000

Napisano 31 styczeń 2012 - 11:59

niezły zakład mechaniczny - można już obejrzeć działanie i posłuchać motongów do roboty..

Jeszcze chwila i zacznie się wysyłanie próbek płynów do spróbowania na języku co bardziej obeznanych mechaników :D
(Znałem takiego chłopa do przedmuchy na uszczelce głowicy po smaku płynu/oleju rozpoznawał)

aaa.. no i zapach spalin.. można przesyłać w słoiku* (**)

*Słoik zwykły szklany - zwrotny - wielokrotnego użycia.
(**) można używać słoiczka na próbki kału - pod warunkiem że będą nieużywane (one nie są wielokrotnego użycia).

Wracając do tematu - klocki się kończą Panie Dziejku..

a że nie jest zapowietrzony widać od razu bo nei chwyta coraz wyżej.. więc wsio w pariadku..

Użytkownik Bartek edytował ten post 31 styczeń 2012 - 12:00

#25 Marcin

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1395 postów
  • LokalizacjaRuda Ślaska

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:01

:beer: dla wszystkich po kolei co pomagali :)

Poszukam i zamówię klocki przód / tył, niech leżą. Na wiosnę wybiorę się Jarek do Ciebie, zobaczysz fachowym okiem co z tarczami, jak też do wymiany, to zamówię i potem za jednym zamachem wymieni się wszystko. Co Ty na to?
Pozdrawiam,
Marcin

#26 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:06

Wyświetl postUżytkownik Bartek dnia 31 styczeń 2012 - 11:59 napisał

a że nie jest zapowietrzony widać od razu bo nei chwyta coraz wyżej.. więc wsio w pariadku..
Bartek ;)

Wyświetl postUżytkownik Bartek dnia 31 styczeń 2012 - 11:59 napisał

Jeszcze chwila i zacznie się wysyłanie próbek płynów do spróbowania na języku co bardziej obeznanych mechaników :D
(Znałem takiego chłopa do przedmuchy na uszczelce głowicy po smaku płynu/oleju rozpoznawał)
Bartku - żartowniś z Ciebie fajny, ale machanik to chyba bez wieloletniego doświadczenia ;)

#27 Marcin

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1395 postów
  • LokalizacjaRuda Ślaska

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:11

Jarek - dla potomnych - jak pompuje hamulec i kazdy kolejny ruch sprawia, ze hamulec łapie prędzej to nie jest to oznaka zapowietrzenia? Zawsze myślałem, że właśnie tak to się objawia, że hamulec staje się coraz krótszy i szybciej łapie.

I tylko dla upewnienia się - taki zestaw jest prawidłowy : ?

http://bmwmoto6.webd...products_id=444

http://bmwmoto6.webd...products_id=449
Pozdrawiam,
Marcin

#28 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:14

Wyświetl postUżytkownik Marcin dnia 31 styczeń 2012 - 12:11 napisał

Jarek - dla potomnych - jak pompuje hamulec i kazdy kolejny ruch sprawia, ze hamulec łapie prędzej to nie jest to oznaka zapowietrzenia? Zawsze myślałem, że właśnie tak to się objawia, że hamulec staje się coraz krótszy i szybciej łapie.
Dla potomnych:
Zawsze myślałem, że właśnie tak to się objawia, że hamulec staje się coraz krótszy i szybciej łapie. - tak objawia się zapowietrzenie. Po chwili "odpoczynku" hamulec opada i po 2-3 krotnym naciśnięciu rośnie i jest "gumowy"

#29 alik

Niutonometrus Pontifex Maximus, Czciciel Loctite'a

• Użytkownik
  • 5690 postów
  • Gadu-Gadu:3401056
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:KTM LC4 640 Adventure '03 ps. Łomot
  • Przebieg:62 tys

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:14

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 31 styczeń 2012 - 12:06 napisał

Bartek ;)

Bartku - żartowniś z Ciebie fajny, ale machanik to chyba bez wieloletniego doświadczenia ;)

A któr by wytrzymał wiele lat takich doświadczeń :) ??
„Four wheels move the body. Two wheels move the soul.”

#30 alik

Niutonometrus Pontifex Maximus, Czciciel Loctite'a

• Użytkownik
  • 5690 postów
  • Gadu-Gadu:3401056
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:KTM LC4 640 Adventure '03 ps. Łomot
  • Przebieg:62 tys

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:15

Wyświetl postUżytkownik Jarek dnia 31 styczeń 2012 - 12:14 napisał

Dla potomnych:
Zawsze myślałem, że właśnie tak to się objawia, że hamulec staje się coraz krótszy i szybciej łapie. - tak objawia się zapowietrzenie. Po chwili "odpoczynku" hamulec opada i po 2-3 krotnym naciśnięciu rośnie i jest "gumowy"

Czy gumowy oznacza „miękki”, poddający się naciskowi, sprężynujący?
„Four wheels move the body. Two wheels move the soul.”

#31 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów

Napisano 31 styczeń 2012 - 12:21

Wyświetl postUżytkownik alik dnia 31 styczeń 2012 - 12:15 napisał

Czy gumowy oznacza „miękki”, poddający się naciskowi, sprężynujący?
Tak!
Tutaj działa fizyka - powietrze jest "sprężalne", a płyn nie ( nie tak jak powietrze )
i jeszcze jedno: pod naciskiem powoli będzie "schodził" - obniżał się - "podpompowany" znowu się podniesie.

#32 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4248 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:BMW F650 GS (twin)
  • Przebieg:36000

Napisano 31 styczeń 2012 - 13:18

Marcin:
- z tyłu wcale nie kończą ci się klocki...one już dawno się skończyły!
- gdy klocki się zużywają cylinderki układu hamucowego są bardziej wysunięte (muszą zapewniać stały kontakt klocka/klocków hamulcowych z tarczą); jeśli wymienisz/uzupełnisz płyn i nalejesz w zbiorniczku na max. to przy wymianie na nowe klocki okaże się, że płynu będzie za dużo - cylinderki trzeba będzie przecież wcisnąć do środka. Może zdarzyć się też tak, że przy nadmiarze płynu ham. w układzie nie będziesz w stanie wcisnąć cylinderków z powrotem. Nawet gdyby to się udało, to nacisk cylinderków na klocki może być tak duży, że nawet nie hamując będzie powstawać zbyt duże tarcie między klockami a tarczą, a więc bedzie hamować i klocki szybciej się zużyją i tarcze i po co to i komu i na co? :)
Najprościej więc, zmienić klocki na nowe i wtedy dłubać przy wymianie płynu.
Resztę wiesz już z pozostałych postów. :)

Użytkownik leff edytował ten post 31 styczeń 2012 - 13:19

#33 baler1950

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 831 postów
  • LokalizacjaGóra
  • Motocykl:BMW G650 Xcountry
  • Przebieg:20500

Napisano 31 styczeń 2012 - 20:26

Czyli tak jak już napisałem

Wyświetl postUżytkownik baler1950 dnia 31 styczeń 2012 - 11:21 napisał

Czasem bywa tak ze jak nadusisz kilka razy na hamulec i poprawia to sytuację(robi sie twardszy pedał) tzn . że faktycznie musisz wymienić klocki
Cylinderek jak są kiepskie klocki to nie wysuwa sie tak daleko jak powinien za pierwszym naciśnięciem dlatego trzeba "pompować".

#34 Miklosz

Świeżak

• Użytkownik
  • 5 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Motocykl:F650GS 2001

Napisano 12 luty 2012 - 22:24

Witam,

mam następujące pytanie: w serwisówce (GS 2001) przy wymianie płynu hamulcowego jest odniesienie, iż układy wyposażone w ABS powinny być odpowietrzane z użyciem komputera i odpowiedniej procedury. Czy ma ktoś może doświadczenie w jej przeprowadzaniu, czy raczej emulowaniu innymi sposobami?

#35 leff

Św. leff - Cysorz Spamu

• Użytkownik
  • 4248 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Motocykl:BMW F650 GS (twin)
  • Przebieg:36000

Napisano 12 luty 2012 - 22:31

Wyświetl postUżytkownik Miklosz dnia 12 luty 2012 - 22:24 napisał

Witam,

mam następujące pytanie: w serwisówce (GS 2001) przy wymianie płynu hamulcowego jest odniesienie, iż układy wyposażone w ABS powinny być odpowietrzane z użyciem komputera i odpowiedniej procedury. Czy ma ktoś może doświadczenie w jej przeprowadzaniu, czy raczej emulowaniu innymi sposobami?

Przy BMW, to nawet jak dolewasz płyn do spryskiwaczy, to wg BMW maszyna musi być podpięta do komputera, a najlepiej dwóch. ;)
Jeśli nie masz czegoś z pogranicza K 1600GTL, to odpuść sobie podpinanie motka, do kompa, chyba, żeby jakieś błędy pokasować.
W małych GS-ach płyn hamulcowy zmienia się banalnie prosto, a w tych większych (1150GS, czy 1200GS), to już jest trochę roboty, ale wszystko znajdziesz na tym Forum. Poszukaj! Są filmy i linki. :)
A procedur, to co do zasady zawsze powinieneś przestrzegać. Przynajmniej jeśli chodzi o serwisowanie 2oo.

Użytkownik leff edytował ten post 12 luty 2012 - 22:32

#36 Jarek

Pan Diagnoza

• Użytkownik
  • 3414 postów

Napisano 12 luty 2012 - 22:50

Wyświetl postUżytkownik Miklosz dnia 12 luty 2012 - 22:24 napisał

Witam,

Komputera już użyłeś pisząc post ;)
Teraz wymień płyn - odpowiednia procedura jest wskazana - jak to przy odpowietrzaniu bywa - łatwizna :)

#37 rPiotrek

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1537 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Motocykl:Suzuki GSX 1250 FA
  • Przebieg:8000

Napisano 12 luty 2012 - 22:55

Najważniejsze w procedurze to trzymać stały poziom :-)
I przygotować bro po dobrze wykonanej pracy :-)
Powodzenia, nie taki diabeł straszny
bmw f650 gs dakar - był i jeszcze kiedyś jakiś GS będzie!!!

#38 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4077 postów
  • Lokalizacja/Pomorze
  • Motocykl:/rozKLEkotanaDRka ale 650

Napisano 23 luty 2012 - 20:09

W temacie, czy jest znana komuś specjalna metoda na wymianę płynu hamulcowego w motocyklach (nie BMW) :-P z ABS?
Czy można wymienić bez problemów "normalnie", bo tu i ówdzie słyszałem (ale tylko słyszałem) że z ABS łatwiej można zapowietrzyć pompę i tym samym trudniej odpowietrzyć.... :roll:
Jeśli ktoś coś konkretnego na ten temat wie, niech się wypowie.., bo musze zmienić płyn w Kawie, a prędzej nie miałem żadnej padaczki z ABS-em :P

Użytkownik dakarowy edytował ten post 23 luty 2012 - 20:09

Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

#39 przemekdab

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1353 postów
  • LokalizacjaWarszawa i wschodnie okolice
  • Motocykl:BMW F 650 GS 2003

Napisano 23 luty 2012 - 20:20

Daniej, jaka "specjalna" wymiana?
Najprościej wykonać to w 2 osoby: jedna naciska pedał / klamkę hamulca i dolewa nowy płyn do zbiorniczka, druga odkręca odpowietrznik przy zacisku (jak przy odpowietrzaniu). Czynność trwa aż do pokazania się świerzego płynu. Tak zrobiłem w swoim GS-sie z ABS-em

Użytkownik przemekdab edytował ten post 23 luty 2012 - 20:41

#40 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4077 postów
  • Lokalizacja/Pomorze
  • Motocykl:/rozKLEkotanaDRka ale 650

Napisano 23 luty 2012 - 20:43

Wyświetl postUżytkownik przemekdab dnia 23 luty 2012 - 20:20 napisał

Daniej, jaka "specjalna" wymiana?
Najprościej wykonać to w 2 osoby: jedna naciska pedał / klamkę hamulca i dolewa nowy płyn do zbiorniczka, druga odkręca odpowietrznik przy zacisku (jak przy odpowietrzaniu). Czynność trwa aż do pokazania się świerzego płynu. Tak zrobiłem w swoim GS-sie z ABS-em
Przemku ja wiem jak wymienić płyn hamulcowy = co ciekawsze potrafię zrobic to sam :-) , ale powtarzam... słyszałem że w motocyklach z ABS-em (ale nie w BMW) mogą wystąpić problemy z zapowietrzeniem pompy ABS, nie wiem czy to prawda, więc chce się upewnic żebym sobie nie narobił bigosu, a jutro mam zamiar z tym powalczyć, jesli taka wymianę można nazwać walką. ;)
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych