Wymiana płynu hamulcowego
Napisano 31 styczeń 2012 - 11:53
Marcin
Napisano 31 styczeń 2012 - 11:54
Jak założysz nowe to najprawdopodobniej będzie oki - nie polecam majstrowania przy śrubce regulacyjnej .
Nowe klocki na spokojnie możesz poszukać, ale na chwilę obecną dramatu nie widzę
Napisano 31 styczeń 2012 - 11:59
Jeszcze chwila i zacznie się wysyłanie próbek płynów do spróbowania na języku co bardziej obeznanych mechaników
(Znałem takiego chłopa do przedmuchy na uszczelce głowicy po smaku płynu/oleju rozpoznawał)
aaa.. no i zapach spalin.. można przesyłać w słoiku* (**)
*Słoik zwykły szklany - zwrotny - wielokrotnego użycia.
(**) można używać słoiczka na próbki kału - pod warunkiem że będą nieużywane (one nie są wielokrotnego użycia).
Wracając do tematu - klocki się kończą Panie Dziejku..
a że nie jest zapowietrzony widać od razu bo nei chwyta coraz wyżej.. więc wsio w pariadku..
Użytkownik Bartek edytował ten post 31 styczeń 2012 - 12:00
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:01
Poszukam i zamówię klocki przód / tył, niech leżą. Na wiosnę wybiorę się Jarek do Ciebie, zobaczysz fachowym okiem co z tarczami, jak też do wymiany, to zamówię i potem za jednym zamachem wymieni się wszystko. Co Ty na to?
Marcin
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:06
Użytkownik Bartek dnia 31 styczeń 2012 - 11:59 napisał
Użytkownik Bartek dnia 31 styczeń 2012 - 11:59 napisał
(Znałem takiego chłopa do przedmuchy na uszczelce głowicy po smaku płynu/oleju rozpoznawał)
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:11
I tylko dla upewnienia się - taki zestaw jest prawidłowy : ?
http://bmwmoto6.webd...products_id=444
http://bmwmoto6.webd...products_id=449
Marcin
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:14
Użytkownik Marcin dnia 31 styczeń 2012 - 12:11 napisał
Zawsze myślałem, że właśnie tak to się objawia, że hamulec staje się coraz krótszy i szybciej łapie. - tak objawia się zapowietrzenie. Po chwili "odpoczynku" hamulec opada i po 2-3 krotnym naciśnięciu rośnie i jest "gumowy"
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:15
Użytkownik Jarek dnia 31 styczeń 2012 - 12:14 napisał
Zawsze myślałem, że właśnie tak to się objawia, że hamulec staje się coraz krótszy i szybciej łapie. - tak objawia się zapowietrzenie. Po chwili "odpoczynku" hamulec opada i po 2-3 krotnym naciśnięciu rośnie i jest "gumowy"
Czy gumowy oznacza „miękki”, poddający się naciskowi, sprężynujący?
Napisano 31 styczeń 2012 - 12:21
Użytkownik alik dnia 31 styczeń 2012 - 12:15 napisał
Tutaj działa fizyka - powietrze jest "sprężalne", a płyn nie ( nie tak jak powietrze )
i jeszcze jedno: pod naciskiem powoli będzie "schodził" - obniżał się - "podpompowany" znowu się podniesie.
Napisano 31 styczeń 2012 - 13:18
- z tyłu wcale nie kończą ci się klocki...one już dawno się skończyły!
- gdy klocki się zużywają cylinderki układu hamucowego są bardziej wysunięte (muszą zapewniać stały kontakt klocka/klocków hamulcowych z tarczą); jeśli wymienisz/uzupełnisz płyn i nalejesz w zbiorniczku na max. to przy wymianie na nowe klocki okaże się, że płynu będzie za dużo - cylinderki trzeba będzie przecież wcisnąć do środka. Może zdarzyć się też tak, że przy nadmiarze płynu ham. w układzie nie będziesz w stanie wcisnąć cylinderków z powrotem. Nawet gdyby to się udało, to nacisk cylinderków na klocki może być tak duży, że nawet nie hamując będzie powstawać zbyt duże tarcie między klockami a tarczą, a więc bedzie hamować i klocki szybciej się zużyją i tarcze i po co to i komu i na co?
Najprościej więc, zmienić klocki na nowe i wtedy dłubać przy wymianie płynu.
Resztę wiesz już z pozostałych postów.
Użytkownik leff edytował ten post 31 styczeń 2012 - 13:19
Napisano 31 styczeń 2012 - 20:26
Użytkownik baler1950 dnia 31 styczeń 2012 - 11:21 napisał
Czasem bywa tak ze jak nadusisz kilka razy na hamulec i poprawia to sytuację(robi sie twardszy pedał) tzn . że faktycznie musisz wymienić klocki
Cylinderek jak są kiepskie klocki to nie wysuwa sie tak daleko jak powinien za pierwszym naciśnięciem dlatego trzeba "pompować".
Napisano 12 luty 2012 - 22:24
mam następujące pytanie: w serwisówce (GS 2001) przy wymianie płynu hamulcowego jest odniesienie, iż układy wyposażone w ABS powinny być odpowietrzane z użyciem komputera i odpowiedniej procedury. Czy ma ktoś może doświadczenie w jej przeprowadzaniu, czy raczej emulowaniu innymi sposobami?
Napisano 12 luty 2012 - 22:31
Użytkownik Miklosz dnia 12 luty 2012 - 22:24 napisał
mam następujące pytanie: w serwisówce (GS 2001) przy wymianie płynu hamulcowego jest odniesienie, iż układy wyposażone w ABS powinny być odpowietrzane z użyciem komputera i odpowiedniej procedury. Czy ma ktoś może doświadczenie w jej przeprowadzaniu, czy raczej emulowaniu innymi sposobami?
Przy BMW, to nawet jak dolewasz płyn do spryskiwaczy, to wg BMW maszyna musi być podpięta do komputera, a najlepiej dwóch.
Jeśli nie masz czegoś z pogranicza K 1600GTL, to odpuść sobie podpinanie motka, do kompa, chyba, żeby jakieś błędy pokasować.
W małych GS-ach płyn hamulcowy zmienia się banalnie prosto, a w tych większych (1150GS, czy 1200GS), to już jest trochę roboty, ale wszystko znajdziesz na tym Forum. Poszukaj! Są filmy i linki.
A procedur, to co do zasady zawsze powinieneś przestrzegać. Przynajmniej jeśli chodzi o serwisowanie 2oo.
Użytkownik leff edytował ten post 12 luty 2012 - 22:32
Napisano 12 luty 2012 - 22:50
Użytkownik Miklosz dnia 12 luty 2012 - 22:24 napisał
Teraz wymień płyn - odpowiednia procedura jest wskazana - jak to przy odpowietrzaniu bywa - łatwizna
Napisano 12 luty 2012 - 22:55
I przygotować bro po dobrze wykonanej pracy
Powodzenia, nie taki diabeł straszny
Napisano 23 luty 2012 - 20:09
Czy można wymienić bez problemów "normalnie", bo tu i ówdzie słyszałem (ale tylko słyszałem) że z ABS łatwiej można zapowietrzyć pompę i tym samym trudniej odpowietrzyć....
Jeśli ktoś coś konkretnego na ten temat wie, niech się wypowie.., bo musze zmienić płyn w Kawie, a prędzej nie miałem żadnej padaczki z ABS-em
Użytkownik dakarowy edytował ten post 23 luty 2012 - 20:09
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)
Napisano 23 luty 2012 - 20:20
Najprościej wykonać to w 2 osoby: jedna naciska pedał / klamkę hamulca i dolewa nowy płyn do zbiorniczka, druga odkręca odpowietrznik przy zacisku (jak przy odpowietrzaniu). Czynność trwa aż do pokazania się świerzego płynu. Tak zrobiłem w swoim GS-sie z ABS-em
Użytkownik przemekdab edytował ten post 23 luty 2012 - 20:41
Napisano 23 luty 2012 - 20:43
Użytkownik przemekdab dnia 23 luty 2012 - 20:20 napisał
Najprościej wykonać to w 2 osoby: jedna naciska pedał / klamkę hamulca i dolewa nowy płyn do zbiorniczka, druga odkręca odpowietrznik przy zacisku (jak przy odpowietrzaniu). Czynność trwa aż do pokazania się świerzego płynu. Tak zrobiłem w swoim GS-sie z ABS-em
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych