Kask
Napisano 24 maj 2010 - 12:15
Napisano 24 maj 2010 - 12:20
1. Kenny Extreme
kolega Pingwin uzywa poprzedniego modelu i chwali sobie go.
http://www.fmx.pl/prod_1779_Kask_Kenny_ ... _2009.html
Nowy model wyglada IMHO zgrabniej
http://www.fmx.pl/prod_1143_Kask_Kenny_ ... _2010.html
2. brat blizniak modelu 2009 czyli HELD Takato
3. Marushin X-Moto - data chwalil sobie ale to bylo jakis czas temu - jak go zanabyl - jak wypadl test dlugodystanowy nie wiem
pierwszy i drugi jest dosc spory i optycznie wyglada na duzo wiekszy niz np. shoei hornet... jakos wykonania wnetrza podobna, skorupa ta sama.
Napisano 24 maj 2010 - 13:02
ten super! :

Centrino pytałeś o integrale i szczekowce... szczękowce wygodne, ale te tańsze mogą okazać się słabe w swoich mechanizmach - integral do naszej stylistyki motorowej to właśnie kaski typu jakie przytoczył MTBiker
- osobiście mogę się wypowiedzieć o Uvex Enduro - półka ok.800,-
- wiadomo że najciekawszy/wygodniejszy/itd jest Shoei Hornet - półka ok.1500,- nie przymierzaj jeśli Cię nie stać !! oszczędzisz sobie nieprzespanych nocy i łez na poduszce
Napisano 24 maj 2010 - 13:17
MiKo napisał:
Airoh bodajze S4 sie nazywal - ale jak mierzylem to nie pasowalo mi cos w nim
Uwaga na boku - w gogalch z szyba uzywanie gogli jest mozliwe ...ale pasek gogli moze powodowac deformowanie uszczelki szyby i czasem konczy sie to tym ze moze sie zniszczyc, odksztalcic, miec nieszczelnosci i zaczyna np gwizdac ...
Napisano 24 maj 2010 - 13:44
- uvexa enduro oficjalnie można zakładać gogle na otwartą szybę, ale z praktyki wiem że się wtedy szyba ociera o daszek i masz potem rysy na środku pola widzenia :evil:
Napisano 24 maj 2010 - 16:12
MiKo napisał:
Małe sprostowanie, wiem Miko, że Masz już go jakiś czas bo sam mi go Polecałeś ale od chwili jak go Kupowałeś ceny trochę spadły. Ja kupowałem ten kask za 700 w moto akcesoria, myślę, że teraz można by jeszcze zejść z ceny.
pozdrawiam
Napisano 24 maj 2010 - 16:18
pozdrawiam
Napisano 24 maj 2010 - 16:36
Napisano 24 maj 2010 - 18:07
dawno temu jak macałem różne kaski przed kupnem, pamiętam że Shoei wykonaniem przodował wśród oglądanych tańszych odpowiedników, (akurat Schubertów ani Araiów wtedy nie macałem
Uvex np ma swoje minusy i to wyszło po dłuższym użytkowaniu, wielu kolegów długo jeździ i niema zastrzeżeń do Horneta - myślisz Siiddartha że to z powodu loga na czole ?
Napisano 24 maj 2010 - 18:49
Napisano 24 maj 2010 - 18:52
MiKo napisał:
Tym bardziej, że wyszedł model Uvex Enduro II, który z pewnością bardzo różni się od jedynki......ceną
pozdrawiam
Napisano 24 maj 2010 - 19:22
Napisano 24 maj 2010 - 20:13
MiKo napisał:
co jest rewelacyjnego w hornecie? nie wiem. nie zauważyłem. ani wygodny, ani cichy, ani dobra widoczność, ani stabilnie nie trzyma się głowy przy większej prędkości.
wydaje mi się, że robicie z horneta taki endurowy odpowiednik xr-1000, gdzie działała magia nazwy.
Napisano 24 maj 2010 - 20:24
Hornet (czy arai tour-x ktory jest jeszcze drozszy) ma to czego moj kask za 450 pln (Held Takato) nie ma
- pinlock ktory w zime i chlodnie dni powoduje ze nie trzeba szyby uchylac (ale pinlock tez jest na mniejszej powierzchni a nie calej szybie),
- oslone podbrodka powodujaca ze jest ciszej,
- bardziej oplywowy ksztalt i mniejsze gwizdanie przy przechylaniu glowy w bok.
- pasowalo mi to jak nowy kask byl dopasowany - nie wiem na ile bylbym zadowolony jak by juz sie rozbil
Koniec koncow IMHO na pewnym poziomie 3 razy tanszy nie gwarantuje duzo mniejszej ochrony niz ten drozszy.
A Schuberta C3 przymierzalem i tez nie rozumiem zachytow tym kaskiem .. moze dlatego ze nie mialem okazji sie przekonac jak podobno cichy jest podczas jazdy ...ale ja wolno jezdze i relatwynie cichy tlumik mam - wiec glosniejszy kask mi nie przeszkadza...
A jak solidnie czlowiek przegnie to i kask, i ochraniacze, i ciuchy nie pomoga.
Napisano 24 maj 2010 - 20:36
akurat mi to ukrywanie rozczarowania nie grozi
do moich potrzeb kask z półki do 800,- jest wystarczający - może sobie gdybam że ten dwa razy droższy jest lepszy (może i dwa razy) ale dokładnie wiem że mi to nie jest potrzebne
Twój wywód mam nadzieje przyda się komuś młodemu, poszukującemu, żeby nie wydał ostatnich tysiącapięcet zaskórniaków na kask a jeździł bez kurtki i butów
Napisano 24 maj 2010 - 21:18
Poza tym moj kolega dostal darmowy kask jak kupowal motor - jakis tani no-name. Jak jechal i przekrecil glowe to pęd wiatru urwał mu szybke z jednej strony. DObrze ze nie jechal za szybko bo by mu glowe prawie urwało.
Zartow wiec nie ma, a co dopiero gdyby te oba kaski mialy ochronic glowe podczas wypadku...
Ja mam szczekowca UVEXa i moge polecic ta firme. Jest cichy, szczelny i nie rozciaga sie za bardzo po pewnym czasie uzytkowania.
BMW poleca Schuberthy, a jak oni cos polecaja, to chyba musi byc dobrze przetestowane. Ceny akceptowalne, a opinie z pierwszej reki zaslyszane sa bardzo dobre.
CO do firmy HJC - to mialem, był fajny, ale rozciągnął sie i łeb latał jak w beczce.
Napisano 25 maj 2010 - 09:06
Napisano 25 maj 2010 - 15:29
Ale teraz moje pytanie. Co sadzicie o kaskach integralnych i szczekowych. Zalety i wady jednych i drugich. Czy warto przy takiej kwocie pchac sie w szczekowca?? Nie zamierzam szalec na motorku a rozkoszowac sie jazda szosowa ewentualnie przejazdzki po lesie (rekreacyjne nie wyczynowe).
Napisano 25 maj 2010 - 19:49
Czy ktoś z Was kupował dla swojego dziecka kask na motor i może mógł by mi coś polecić, poradzić. Poszukuję czegoś dla 6-latka.
Napisano 25 maj 2010 - 20:30
Zwierzu, rozglądałem się jakiś czas temu (co prawda dla 4,5latka
ps. jak technicznie wozisz Malucha na moto? masz plan czy już jeździcie od dawna? założymy nowy wątek jak by co
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych