Skocz do zawartości

Kask

565 odpowiedzi w tym temacie

#1 Centrino

Maiordomus

• Użytkownik
  • 2077 postów
  • Gadu-Gadu:1733042
  • LokalizacjaLubin
  • Motocykl:BMW F650ST `99
  • Przebieg:4500

Napisano 24 maj 2010 - 12:15

Wlasnie przymierzam sie do zakupu kasku i stoje przed pewnym dylematem. Bedzie to moj pierwszy kask i zastanawiam sie nad kaskiem integralnym a szczekowym. Powiedzcie mi jakie macie (integralne czy szczekowe), zalety i wady jednych i drugich. Jednak z racji finansow ten pierwszy kask bedzie nalezal raczej do niskiej polki cenawej czyli np kaski firmy Naxa
Dołączona grafika

#2 MTBiker

Ciekawy swiata

• Użytkownik
  • 791 postów
  • Gadu-Gadu:537916
  • LokalizacjaWawa
  • Motocykl:G650X Challenge
  • Przebieg:35000

Napisano 24 maj 2010 - 12:20

Z tanich kaskow z daszkiem i szyba polecilbym:

1. Kenny Extreme
kolega Pingwin uzywa poprzedniego modelu i chwali sobie go.
http://www.fmx.pl/prod_1779_Kask_Kenny_ ... _2009.html
Nowy model wyglada IMHO zgrabniej
http://www.fmx.pl/prod_1143_Kask_Kenny_ ... _2010.html
2. brat blizniak modelu 2009 czyli HELD Takato
3. Marushin X-Moto - data chwalil sobie ale to bylo jakis czas temu - jak go zanabyl - jak wypadl test dlugodystanowy nie wiem :)

pierwszy i drugi jest dosc spory i optycznie wyglada na duzo wiekszy niz np. shoei hornet... jakos wykonania wnetrza podobna, skorupa ta sama.
Pzdr Luc

.... Audi multa... loquere pauca...

http://www.vimeo.com/mtbiker

#3 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • Gadu-Gadu:37605637
  • LokalizacjaWrocław
  • Motocykl:F650GS DAKAR 2001
  • Przebieg:34567

Napisano 24 maj 2010 - 13:02

oo pojawiły się enduro z szybą tańsze :) do tej pory były tylko uvex enduro i arioh jakiśtam oba w okolicach 800,-
ten super! :
Dołączona grafika

Centrino pytałeś o integrale i szczekowce... szczękowce wygodne, ale te tańsze mogą okazać się słabe w swoich mechanizmach - integral do naszej stylistyki motorowej to właśnie kaski typu jakie przytoczył MTBiker :)

- osobiście mogę się wypowiedzieć o Uvex Enduro - półka ok.800,-
- wiadomo że najciekawszy/wygodniejszy/itd jest Shoei Hornet - półka ok.1500,- nie przymierzaj jeśli Cię nie stać !! oszczędzisz sobie nieprzespanych nocy i łez na poduszce :)
BMW F650GS DAKAR 2001

#4 MTBiker

Ciekawy swiata

• Użytkownik
  • 791 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 24 maj 2010 - 13:17

MiKo napisał:

Shoei Hornet - półka ok.1500,- nie przymierzaj jeśli Cię nie stać !! oszczędzisz sobie nieprzespanych nocy i łez na poduszce :)
he he he dobre - mam Held Takato z szyba i do ganiania po poligonie Airoha bez szyby pod gogle - a i tak Shoei Hornet za mna chodzi :roll:

Airoh bodajze S4 sie nazywal - ale jak mierzylem to nie pasowalo mi cos w nim

Uwaga na boku - w gogalch z szyba uzywanie gogli jest mozliwe ...ale pasek gogli moze powodowac deformowanie uszczelki szyby i czasem konczy sie to tym ze moze sie zniszczyc, odksztalcic, miec nieszczelnosci i zaczyna np gwizdac ...
Pzdr Luc

#5 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 maj 2010 - 13:44

od jakiegoś roku jeżdżę w Uvexie bez szyby a z googlami (na miasto w lato wygodnie przewiewnie, w teren już nie wspomnę) szybę zakładam raz na ruski rok jak jadę w daleką trasę asfaltową i na szczęście szyba trzyma dalej szczelnie
- uvexa enduro oficjalnie można zakładać gogle na otwartą szybę, ale z praktyki wiem że się wtedy szyba ociera o daszek i masz potem rysy na środku pola widzenia :evil:
BMW F650GS DAKAR 2001

#6 Vengosh10

Domorosły Tuner Największy Miłośnik F650GS

• Użytkownik
  • 2438 postów
  • LokalizacjaToruń/Bydgoszcz
  • Motocykl:BMW F650 GS (2000r.) Frankensztajn
  • Przebieg:67001

Napisano 24 maj 2010 - 16:12

MiKo napisał:

- osobiście mogę się wypowiedzieć o Uvex Enduro - półka ok.800,-

Małe sprostowanie, wiem Miko, że Masz już go jakiś czas bo sam mi go Polecałeś ale od chwili jak go Kupowałeś ceny trochę spadły. Ja kupowałem ten kask za 700 w moto akcesoria, myślę, że teraz można by jeszcze zejść z ceny.

pozdrawiam
Co Byś zrobił jakbyś się nie bał? Spencer Johnson

#7 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2438 postów

Napisano 24 maj 2010 - 16:18

W moto akcesoriach wart uwagi jest jeszcze Airoh za 718 zł, myślę, że jeżeli kupuje się w sklepie to można urwać z tej kwoty jakieś 5-7 dych

pozdrawiam

#8 siiddartha

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 380 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Motocykl:BMW F 650 GS (2001)

Napisano 24 maj 2010 - 16:36

jakiś czas temu w wawie była akcja shoei, że można było pojeździć w ich kaskach. wziąłem horneta i przeżyłem jedno wielkie rozczarowanie. wykonanie - jak na kask za dość duże pieniądze - śmierdzi po prostu tandetą i plastikiem. ja rozumiem to wszystko gdyby ten kask kosztował połowę taniej. wtedy ok - wiadomo, że coś za coś, ale nie za takie pieniądze. podobnie multitech (skoro mowa o szczękowcach) - żenujący poziom za takie pieniądze. mierzyłem różne kaski shoei i jakoś nie robiły na mnie wrażenia. za nic w świecie - nawet za dopłatą - nie wymieniłbym swojego sharka rsi na żaden kask shoei. jedyne o czym marzę po nocach to kaski schubertha - kto założył go chociaż na chwilę ten zrozumie. szczękowce shoei od schubertha dzieli przepaść :mrgreen: kompletnie nie widzę sensu w kupowaniu shoei, bo za pieniądze dwa razy mniejsze można kupić kask takiej samej jakości tylko z inną nazwą na czole.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#9 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 maj 2010 - 18:07

zgadza się Vengosh, dwa lata temu wyrwałem okazyjnie za 800 :) uvexy staniały

dawno temu jak macałem różne kaski przed kupnem, pamiętam że Shoei wykonaniem przodował wśród oglądanych tańszych odpowiedników, (akurat Schubertów ani Araiów wtedy nie macałem :) ) ale jego główny plus to PODOBNO wygoda przy dłuższym użytkowaniu - opinie kolegów którzy Shoeia kupili jako któryś tam po tańszych odpowiednikach też sporo czasu użytkowanych

Uvex np ma swoje minusy i to wyszło po dłuższym użytkowaniu, wielu kolegów długo jeździ i niema zastrzeżeń do Horneta - myślisz Siiddartha że to z powodu loga na czole ? :)
BMW F650GS DAKAR 2001

#10 cox

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1225 postów
  • LokalizacjaŚwinoujście
  • Motocykl:Suzuki Dl 650 V strom 2010
  • Przebieg:5000

Napisano 24 maj 2010 - 18:49

ja jeżdże w shoeiu multitech(szczękowiec) i jestem zadowolony nie macałem niestety schuberta ale słyszałem dobre opinie w prezencie dostałem enduro madhead-ŻENADA troszkę szybciej (40 km) :) wiatr podnosi go do góry prawie łeb urwie głowa niżej to tak przyciska że kark odpada :cry:
Pragnę pogody na moto..jak małpa bananów,albo talibowie..rozpieprzenia stanów..:)

#11 Vengosh10

• Użytkownik
  • 2438 postów

Napisano 24 maj 2010 - 18:52

MiKo napisał:

dwa lata temu wyrwałem okazyjnie za 800 :) uvexy staniały

Tym bardziej, że wyszedł model Uvex Enduro II, który z pewnością bardzo różni się od jedynki......ceną :)

pozdrawiam

#12 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 maj 2010 - 19:22

taa, jeżeli ma byc taki jak mój i tylko mieć tego nooo karbona, to dziękuje :) może i jest lżejszy, ale od mojego mnie kark nie boli więc wybacz 8-)
BMW F650GS DAKAR 2001

#13 siiddartha

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 380 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Motocykl:BMW F 650 GS (2001)

Napisano 24 maj 2010 - 20:13

MiKo napisał:

(...) wielu kolegów długo jeździ i niema zastrzeżeń do Horneta - myślisz Siiddartha że to z powodu loga na czole ? :)
dokładnie tak uważam :ugeek: dotykasz tutaj świetnego zagadnienia leżącego na granicy marketingu, psychologii, socjologii, czyli ogólnie robienia ludziom wody z mózgu. tłumacząc to z polskiego na nasze polega to na tym, że konsument który kupił kask shoei za 2 razy więcej niż inne marki dostępne na rynku uważa, że zarówno on, jak i jego kask są wyjątkowi - stało się tak dzięki marketingowym działaniom ludzi tej firmy. pytanie podstawowe jest czy rzeczywiście jest lepszy. otóż nie, pewnie tak jak wszystko ma swoje wady i zalety. ale hola hola, kto, kto wydał dwa razy więcej na kask nagle otwarcie przyzna, że nie jest tak rewelacyjny jak go przekonywano i jednak wady posiada - to tak jakby przyznał się, że jest głupkiem i dał zrobić się w balona. co innego w przypadku taniego kasku - niejako z góry zakłada się, że będzie miał jakieś mankamenty, więc i łatwo się o nich potem mówi.
co jest rewelacyjnego w hornecie? nie wiem. nie zauważyłem. ani wygodny, ani cichy, ani dobra widoczność, ani stabilnie nie trzyma się głowy przy większej prędkości.
wydaje mi się, że robicie z horneta taki endurowy odpowiednik xr-1000, gdzie działała magia nazwy.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#14 MTBiker

Ciekawy swiata

• Użytkownik
  • 791 postów
  • LokalizacjaWawa

Napisano 24 maj 2010 - 20:24

troche racji masz... niektorzy latwiej przyznaja sie do popelnianych bledow, inni trudniej lub wcale.

Hornet (czy arai tour-x ktory jest jeszcze drozszy) ma to czego moj kask za 450 pln (Held Takato) nie ma
- pinlock ktory w zime i chlodnie dni powoduje ze nie trzeba szyby uchylac (ale pinlock tez jest na mniejszej powierzchni a nie calej szybie),
- oslone podbrodka powodujaca ze jest ciszej,
- bardziej oplywowy ksztalt i mniejsze gwizdanie przy przechylaniu glowy w bok.
- pasowalo mi to jak nowy kask byl dopasowany - nie wiem na ile bylbym zadowolony jak by juz sie rozbil :)

Koniec koncow IMHO na pewnym poziomie 3 razy tanszy nie gwarantuje duzo mniejszej ochrony niz ten drozszy.
A Schuberta C3 przymierzalem i tez nie rozumiem zachytow tym kaskiem .. moze dlatego ze nie mialem okazji sie przekonac jak podobno cichy jest podczas jazdy ...ale ja wolno jezdze i relatwynie cichy tlumik mam - wiec glosniejszy kask mi nie przeszkadza...

A jak solidnie czlowiek przegnie to i kask, i ochraniacze, i ciuchy nie pomoga.
Pzdr Luc

#15 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 24 maj 2010 - 20:36

dokładnie Panowie! Doskonale wiem o czym mówisz Siiddartha, poza wskazaniem na wygode to konkretnie nie napisałem jaki czynnik ostatecznie powoduje u kolegów, że są z niego najbardziej zadowoleni :mrgreen:

akurat mi to ukrywanie rozczarowania nie grozi :) bo i doskonale wiem w jakich granicach cenowych mam zamiar kupować poszczególne elementy wyposażenia :)
do moich potrzeb kask z półki do 800,- jest wystarczający - może sobie gdybam że ten dwa razy droższy jest lepszy (może i dwa razy) ale dokładnie wiem że mi to nie jest potrzebne

Twój wywód mam nadzieje przyda się komuś młodemu, poszukującemu, żeby nie wydał ostatnich tysiącapięcet zaskórniaków na kask a jeździł bez kurtki i butów :)
BMW F650GS DAKAR 2001

#16 krzyzak

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 500 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Motocykl:BMW F650GS `04

Napisano 24 maj 2010 - 21:18

Nie wiem ile Centrino chce wydac na kask. Jedno jest pewne - za tanio nie warto. Kiedys facet przyszedl do sklepu kupic inny kas, bo jak go trzymal w rece i spadl mu na chodnik to sie rozbil na 2 czesci. O zgrozo. wiec odradzam kaski za 100 czy 200zl.
Poza tym moj kolega dostal darmowy kask jak kupowal motor - jakis tani no-name. Jak jechal i przekrecil glowe to pęd wiatru urwał mu szybke z jednej strony. DObrze ze nie jechal za szybko bo by mu glowe prawie urwało.
Zartow wiec nie ma, a co dopiero gdyby te oba kaski mialy ochronic glowe podczas wypadku...

Ja mam szczekowca UVEXa i moge polecic ta firme. Jest cichy, szczelny i nie rozciaga sie za bardzo po pewnym czasie uzytkowania.

BMW poleca Schuberthy, a jak oni cos polecaja, to chyba musi byc dobrze przetestowane. Ceny akceptowalne, a opinie z pierwszej reki zaslyszane sa bardzo dobre.
CO do firmy HJC - to mialem, był fajny, ale rozciągnął sie i łeb latał jak w beczce. :)

#17 tommy

Aktywny

• Użytkownik
  • 27 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Motocykl:bmw 650 GS

Napisano 25 maj 2010 - 09:06

a ja z cała odpowiedzialnością mogę polecić Lazer'a szczękowca model Paname. jezdziłem juz w róznych kaskach i integralach i szczekowcach ale ten naprawdę jak dla mnie jest super wygodny, w miarę cichy i choć troche cięższy niż integral to naprawdę warto zwłaszcza w tym przedziale cenowym

#18 Centrino

Maiordomus

• Użytkownik
  • 2077 postów
  • Gadu-Gadu:1733042
  • LokalizacjaLubin
  • Motocykl:BMW F650ST `99
  • Przebieg:4500

Napisano 25 maj 2010 - 15:29

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Niestety ja bede musial sie zmiescic w kwocie 300-500zl na kask. Ten kask ma mi posluzyc 1 sezon bo na nastepny uzbieram sobie wiecej pieniazkow na lepszy sprzet.
Ale teraz moje pytanie. Co sadzicie o kaskach integralnych i szczekowych. Zalety i wady jednych i drugich. Czy warto przy takiej kwocie pchac sie w szczekowca?? Nie zamierzam szalec na motorku a rozkoszowac sie jazda szosowa ewentualnie przejazdzki po lesie (rekreacyjne nie wyczynowe).
Dołączona grafika

#19 ZWIERZ

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1506 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Motocykl:BMW f 650 gs DAKAR 2003
  • Przebieg:27854

Napisano 25 maj 2010 - 19:49

Koledzy i koleżanki!
Czy ktoś z Was kupował dla swojego dziecka kask na motor i może mógł by mi coś polecić, poradzić. Poszukuję czegoś dla 6-latka.
to pisałem ja ZWIERZ

#20 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 25 maj 2010 - 20:30

Centrino w kwestii szczękowców CI nie pomogę - widziałem kilku tu kolegów jeździ więc zaraz coś myślę napiszą...

Zwierzu, rozglądałem się jakiś czas temu (co prawda dla 4,5latka :) ) na allegro jakieś "kaski pro forma" za 60zł i crossowe za ok.300 - w sklepach we Wro nic na półkach... :cry:

ps. jak technicznie wozisz Malucha na moto? masz plan czy już jeździcie od dawna? założymy nowy wątek jak by co :)
BMW F650GS DAKAR 2001

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych