Skocz do zawartości

Polecane, niepolecane warsztaty

161 odpowiedzi w tym temacie

#1 pitersc

Tong Po

• Administrator
  • 311 postów
  • Gadu-Gadu:3684378
  • LokalizacjaWarszawa
  • Motocykl:DRZuzia

Napisano 21 lipiec 2010 - 13:36

Proponuję wątek w którym będziemy wymieniać się doświadczeniami, polecać dobre warsztaty oraz ostrzegać przed druciarzami.

Niestety druciarni coraz więcej, porządnych coraz mniej dlatego mam nadzieję, że temat ten sporo pomoże.

Niestety ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę, więc sam chętnie skorzystam.

W moim Dakarze chcę wymienić olej, filtry, płyn hamulcowy, sprawdzić chłodniczy oraz założyć nowe sahary + przegląd moto. (5700km)

Przebieg mam znikomy, ale chcę od początku na maxa zadbać o to by tak idealny stan trwał wiecznie :lol:

Partactwa nie toleruje, więc interesują mnie tylko sprawdzone miejsca - zna ktoś takie w Warszawie i okolicach ?

#2 KRUZOE

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 304 postów
  • Motocykl:BMW F650GS Dakar '05

Napisano 21 lipiec 2010 - 15:23

Oponki wymienisz oczywiście u wulkanizatora, który ma przystawkę do wyważania kół motocyklowych)
A jak masz troszkę zdolności manualnych to możesz zrobić resztę we własnym zakresie, ale...
myślę, że serwis... może być słono, albo ...
Nadarzyn http://www.motocyklebmw.pl/
jednak nie znam i nic konkretnego nie słyszałem o tym warsztacie.

Pozdrawiam RK
Dołączona grafikaDołączona grafika

#3 siiddartha

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 380 postów
  • Lokalizacjawarszawa
  • Motocykl:BMW F 650 GS (2001)

Napisano 21 lipiec 2010 - 16:36

o motomirku są wątki na wszystkich forach chyba :lol: śmiało można polecać. co do cen - taniej niż w bmw, ale też nie super tanio, ale na pewno zrobione będzie dobrze.
tylko trzeba dzwonić i się umawiać, a potem jeszcze się przypomnieć, bo mirek nie prowadzi notatnika w którym zapisuje klientów. :D
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#4 sledziuj

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 517 postów
  • Motocykl:F650 GS DAKAR

Napisano 21 lipiec 2010 - 19:33

Co do opon to jest problem. Wymienić wymienią ci w każdym zakładzie, ale koło z nową oponą warto wyważyć, a miejsc gdzie to można zrobić nie jest zbyt wiele. Sam troszkę musiałem się naszukać :lol:

#5 arkadio72

Aktywny

• Użytkownik
  • 11 postów
  • Motocykl:BMW F650

Napisano 05 sierpień 2010 - 19:41

Cieszę się, że powstał taki wątek. Mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z Wa-wy.
Omijajcie szerokim łukiem warsztat Yavit na Minerskiej (zresztą ostro się reklamuje w "świecie Motocykli"). Tam na początku serwisowałem swój motocykl. Gość brał kasę mówił, że zrobione a było "zdrutowane". Przykład: objawy to słabe osiągi, podejrzewałem gaźnik, prośba o zdiagnozowanie problemu. No i zdiagnozował, wymienił świece powiedział, że regulował gaźnik (za co wziął kasę) i miało być git. A było do dupy, jak się okazało później były popękane membrany w gaźniku. A i jeszcze drobnostka gdy odbierałem motocykl siedzenie było uwalone smarem od jego brudnych łapsk brrr.
Natomiast z czystym sumieniem mogę polecić warsztat na Minerskiej 25 paw.8. Jest to warsztat Damiana Śmigielskiego (tego z TVN TURBO "Motocyklicznie"). Miła, przyjazna atmosfera, czysto (wszystko to co rozebrane leży na białych pieluszkach), dokładnie i rzetelnie. Nie ma mowy o fuszerce i niedoróbkach. Naprawdę fajny, otwarty gość. Ceny myślę, że porównywalne jak u konkurencji. Może nie jest mistrzem szybkości działania ale też chyba nie o to w tym chodzi. A cha ma urządzenia do wymiany i wyważania kół. Zakupiłem też u niego oponkę metzelera tourance na przód i cenowo wyszło jak na allegro. Ze swojej strony polecam.

#6 dakarowy

Głos Północy

• Użytkownik
  • 4078 postów
  • Lokalizacja/Pomorze
  • Motocykl:/rozKLEkotanaDRka ale 650

Napisano 08 sierpień 2010 - 17:27

arkadio72 napisał:

Cieszę się, że powstał taki wątek. Mogę się podzielić swoimi doświadczeniami z Wa-wy.
Omijajcie szerokim łukiem warsztat Yavit na Minerskiej (zresztą ostro się reklamuje w "świecie Motocykli"). Tam na początku serwisowałem swój motocykl. Gość brał kasę mówił, że zrobione a było "zdrutowane". Przykład: objawy to słabe osiągi, podejrzewałem gaźnik, prośba o zdiagnozowanie problemu. No i zdiagnozował, wymienił świece powiedział, że regulował gaźnik (za co wziął kasę) i miało być git. A było do dupy, jak się okazało później były popękane membrany w gaźniku. A i jeszcze drobnostka gdy odbierałem motocykl siedzenie było uwalone smarem od jego brudnych łapsk brrr.
Natomiast z czystym sumieniem mogę polecić warsztat na Minerskiej 25 paw.8. Jest to warsztat Damiana Śmigielskiego (tego z TVN TURBO "Motocyklicznie"). Miła, przyjazna atmosfera, czysto (wszystko to co rozebrane leży na białych pieluszkach), dokładnie i rzetelnie. Nie ma mowy o fuszerce i niedoróbkach. Naprawdę fajny, otwarty gość. Ceny myślę, że porównywalne jak u konkurencji. Może nie jest mistrzem szybkości działania ale też chyba nie o to w tym chodzi. A cha ma urządzenia do wymiany i wyważania kół. Zakupiłem też u niego oponkę metzelera tourance na przód i cenowo wyszło jak na allegro. Ze swojej strony polecam.

Pracujesz? Czy masz zamiar pracowac w TNV Turbo...? :)
Nigdy nie dyskutuj z debilem, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kawasaki KLE500 91` (był) >Kawasaki KLE500 98` (był) > BMW F650GS Dakar 01` (był) > Yamaha XT660Z Tenere 09` (był) > Suzuki DR650 Dakar 91` (jest) > Kawasaki KLE650 Versys 07`(jest)

#7 cykli

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1150 postów
  • LokalizacjaŻukowo/Trójmiasto
  • Motocykl:R1200GS
  • Przebieg:50000

Napisano 10 sierpień 2010 - 00:20

ostrzegam przed zakupem na Alledrogo żarówek diodowych H3:
cytuję opis towaru na aukcji:
wojtek844:Witam wszystkich. Przedmiotem tej aukcji, jest kpl. ( 2 szt.), żarówki
LED-owe, H-3 z firmy HI-TECH ELECTRONICS z Hong Kongu. Każda żarówka posiada 26 diód!!!!, SMD. Takie żarówki LED-owe, mają dużo mniejszy pobór prądu, jak standardowe halogenowe. Jedna dioda pobiera około 0,1-0,3 W, wiec mozna przyjąć, że moc takiej jednej żarówki ledowej to 3 - 8 WATT. Dodatkowo ledy się NIE grzeją, wiec szkło reflektora będzie zimne i nie zabrudzi się tak jak przy normalnej halogenowej żarówce i gorącym szkle. Im mniejszy odbłyśnik reflektora, tym mocniejsza wiązka odbitego światła. te ledy idealnie sie sprawdzą jako: żarówki do świateł p/mgłowych (ale nie w soczewkach), światła drogowe (długie), światła do jazdy dziennej, oraz w niektórych reflektorach jao wspaniałe światła mijania.Jak podaje firma HI-TECH ELECTRONICS, te ledy świecą światłem dziennym, czyli 4300-5000 k. Wspaniały oświtleniowy tuning na zloty i spotkania tuningowe!!! Ten zestaw jest oczywiście nowy, nigdy nie używany. PRZED WYSYKĄ TESTUJEMY LEDY, WIEC OTRZYMACIE PAŃSTWO KPL. SPRAWDZONYCH,W 100% DZIAŁAJĄCYCH LEDÓW.Zapraszam do sprawdzenia strony "O MNIE" Zapraszam do licytacji.
Pozdrawiam Wojtek
Po otrzymaniu niesprawnego towaru wysyłam mail:
Niestety, część diod nie pali lub pali "błyskami" Chciałbym zwrócić towar. Proszę o kontakt na mail.
Błyskawiczna odpowiedź:
Towar wyjechał sprawny w 100% !!! i tylko taki ode mnie wyjeżdza i świadczą o tym ogromne ilości pozytywnych komentarzy, a co się z nim dzieje poza moją kontrolą,za to nie odpowiadam i zwrotów nie przyjmuję.
Moje ponowne wyjaśnienie:
Wiem jakie są informacje w aukcji, dlatego pytam o możliwość zwrotu niesprawnego towaru. Być może były testowane przed wysyłką, ale nie świecą niektóre diody więc chciałbym zwrócić towar i odzyskać swoje pieniądze. Proszę o konkretną odpowiedź.
I odpowiedź:
Zgodnie z informacją w aukcji, ledy przed wysyłka są testowane na świecenie i są sprawne w 100% !!!.Jest to tani Chiński zamiennik, który nie posiada żadnej gwarancji.
Tyle korespondencja
Dodam,że faktycznie sprzedający uprzedza na swojej stronie że nie przyjmuje zwrotów. Tylko taki trochę niesmak pozostaje. Ostrzegam

#8 jackx

Strażnik Oleum

• Użytkownik
  • 1334 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Motocykl:F650GS DAKARS
  • Przebieg:26214

Napisano 12 sierpień 2010 - 12:47

Myślę że Twój lokalny rzecznik praw konsumenta zajmie się chętnie są sprawą. Możesz też napisać do Allegro i zacząć spór, ale oni popierają swoich sprzedawców raczej bo to oni płacą im prowizję. Odeślij to paczką w ciągu 10 dni, wyslij też list polecony z potwierdzeniem odbioru domagając się zwrotu kaski za towar. Nie może być tak, że nie przyjmuje zwrotów! To reguluje prawo a nie widzimisię jakiegoś gnojka z allegro.
2oo F650GS DakarS '07
4oo E46 320d '02

#9 ZWIERZ

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1506 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Motocykl:BMW f 650 gs DAKAR 2003
  • Przebieg:27854

Napisano 13 sierpień 2010 - 22:00

MAURIZIOMOTO - sklep internetowy godny polecenia.
Kupowałem u nich parę szpargałów, ceny przystępne , potargować się można.
Po ustaleniu ceny (łącznie z przesyłką) przyszła paczka droższa o 23zł, oczywiście telefon donich co jest grane i tu żdziwko. Koleś z miejsca przeprasza, nastąpiła pomyłka bo do ceny którą ustaliliśmy (łącznie z przesyłką) kolęś od wysyłek doliczył jeszcze raz koszty wysyłki. poprosili o nr. konta i po kilku dniach kasę zwrócili.
to pisałem ja ZWIERZ

#10 cykli

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1150 postów

Napisano 13 sierpień 2010 - 23:49

Wiesz co jackx, mam wylane na ten sklep na Alledrogo. Opiszę ich na forach, do czego mam prawo i tyle. Nie będę się bawił w rzeczników, bo nie mam na to czasu. Sam nie skrzedaję na all... a jak będę chciał coś kupić to najwyżej sprzedający przeczyta sobie w moich negatywach że tandety i badziewia nie toleruję. Pozdrawiam. A tak swoją drogą, to zainteresuję sprawą mojego prawnika.

#11 bart1983

Aktywny

• Użytkownik
  • 13 postów
  • LokalizacjaKanie --> Pruszków --> Warszawa
  • Motocykl:bmw f 650 gs (2005 r)

Napisano 15 sierpień 2010 - 09:00

Witam

Cykli, wszystko zależy od tego, czy sprzęt kupowałeś od firmy, czy też od osoby prywatnej (na allegro). Na co dzień pracuję w reklamacjach sklepu internetowego, całkiem nieźle znam prawo w tym zakresie, będę mógł pomóc.
Jeśli osoba prywatna - lipa, nie obowiązuje prawo do zwrotu 10 dniowego, ustawa konsumencka też Ci raczej nie pomoże itp
Jeśli od firmy - droga otwarta, prawo całkiem nieźle chroni konsumenta

Pozdrawiam
B.
Tylko ten, kto ryzykuje, że posunie się w życiu za daleko, ma szanse przekonać się, jak daleko potrafi zajść. T.S Eliot

#12 cykli

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1150 postów

Napisano 15 sierpień 2010 - 12:01

towar był zakupiony od prowadzącego sklep na Allegro. wojtek844

#13 jackx

Strażnik Oleum

• Użytkownik
  • 1334 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 sierpień 2010 - 11:46

No i jeszcze Ci frajer wystawił negatyw za negatyw! konto "cykli7" już masz spalone. Musisz założyć "cykli8"

Sorry za słaby żart ale nie mogłem się powstrzymać :)

A skąd on wogóle jest ten sprzedawca bo moze w okolicy znajdzie sie pare dakarków coby ze zwrotem towaru podjechac??
2oo F650GS DakarS '07
4oo E46 320d '02

#14 bart1983

Aktywny

• Użytkownik
  • 13 postów
  • LokalizacjaKanie --> Pruszków --> Warszawa
  • Motocykl:bmw f 650 gs (2005 r)

Napisano 16 sierpień 2010 - 12:21

Witam

jeśli został wystawiony paragon/fav - sprawa jest bardzo prosta - 24 miesiące "gwarancji" z tytułu ustawy konsumenckiej

Pozdrawiam
B.
Tylko ten, kto ryzykuje, że posunie się w życiu za daleko, ma szanse przekonać się, jak daleko potrafi zajść. T.S Eliot

#15 wimal1

Aktywny

• Użytkownik
  • 21 postów
  • LokalizacjaGNIEZNO
  • Motocykl:BMMW F650GS - 2007
  • Przebieg:12500

Napisano 17 sierpień 2010 - 19:27

pitersc napisał:

Proponuję wątek w którym będziemy wymieniać się doświadczeniami, polecać dobre warsztaty oraz ostrzegać przed druciarzami.

Niestety druciarni coraz więcej, porządnych coraz mniej dlatego mam nadzieję, że temat ten sporo pomoże.

Niestety ja dopiero rozpoczynam swoją przygodę, więc sam chętnie skorzystam.

W moim Dakarze chcę wymienić olej, filtry, płyn hamulcowy, sprawdzić chłodniczy oraz założyć nowe sahary + przegląd moto. (5700km)

Przebieg mam znikomy, ale chcę od początku na maxa zadbać o to by tak idealny stan trwał wiecznie :)

Partactwa nie toleruje, więc interesują mnie tylko sprawdzone miejsca - zna ktoś takie w Warszawie i okolicach ?

jw.

To samo pytanie ale chodzi mi o wielkopolskę, kujawsko-pomorskie - generalnie do 100km od Gniezna :)
Myślę o Poznaniu, Bydgoszczy-Toruniu, Pile itp :D
Pozdrawiam
BMW F650GS - 2007

#16 str

Stały bywalec

• Użytkownik
  • 126 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Motocykl:BMW F650

Napisano 26 sierpień 2010 - 16:56

Rowniez szukam jakiegos godnego polecenia warsztatu w wawie
Smierc jezdzi szybko.., nie daj sie wyprzedzic..

#17 stoner

Niezły wyjadacz

• Użytkownik
  • 416 postów
  • Gadu-Gadu:2820045
  • LokalizacjaWarszawa
  • Motocykl:KTM 690 Enduro
  • Przebieg:8000

Napisano 02 wrzesień 2010 - 19:20

Podzielę się moimi, niedużymi doświadczeniami w tym temacie. Niedużymi, ponieważ przejechałem się na jednym z bardziej polecanych zakładów - czyli motomirku, straciłem zaufanie do mechanikówi zacząłem się uczyć jak niektóre rzeczy zrobić samemu.

Co się wydarzyło u Motomirka?
Wybierałem się na trip po Bałkanach i chciałem mieć pewność, że sprzęt zostanie rzetelnie sprawdzony + miałem do zrobienia: wymiana oleju, łożyska w główce, naprawa niegrzejącej 1 manetki i niesprawnego klaksonu.
Pomijam fakt, że serwis chyba nikomu nie jest po drodze i trzeba tam jeździć pociągiem, a później kombinować taxi albo mega długi spacer (mnie podwiózł za 20 zł ze stacji pkp małolat na skuterze, czego o mało nie przepłaciłem życiem), ale cóż, dla dobrego serwisu warto się pomęczyć z dojazdem.

Sprzęt odebrałem, wszystko wydawało się sprawne. Ale po powrocie do domu zauważyłem, że spod śruby spustowej oleju kapie olej.. Być może to wina niewymienionej miedzianej uszczelki lub uszkodzenia śruby, gdyż była lekko zjechana i mechanik na patencie przerobił szlifierką jej łeb na mniejszy rozmiar. Fajnie, bo inicjatywa zmniejszająca koszty, nie kazał kupić nowej śruby, ale skoro finalnie wyciekał olej to znaczy że robota zrobiona źle i mogła mieć dla mnie daleko od domu poważne konsekwencje.

Przecież nie powinienem nawet patrzeć na motor po serwisie, tylko spokojnie jechać. Zamiast tego szukałem nowej uszelki, zamówiłem nową śrubę, bo przecież nie będę jeździł znów do Nadarzyna i grzebałem się z wymianą sam.

Niestety to nie wszystko. Od powrotu z serwisu sprzęt gorzej ciągnął, nie miał pełnej mocy. Denerwowało to, ale nie wiedziałem gdzie leży przyczyna. Dopiero po powrocie z Albanii zauważyłem, że nie była podpięta wtyczka do sensoru powietrza w airboxie..

Dziwi mnie to, bo to ewidentne fakapy. Nie znam mechaników tam pracujących, więc być może akurat ja źle trafiłem. Przecież wszyscy wychwalają ten zakład.

Łożysko główki i manetki bez uwag. Klakson przestał działać jeszcze przed Albanią.

Później wymieniałem jedynie napęd u chłopaków na Wale Miedzeszyńskim - bez uwag.

Od tego czasu, dzięki różnym DVD i forum sam zmieniałem opony, płyny, olej, klocki itp.

Ale zaczynam się martwić, bo chyba powinienem znów sprawdzić zawory i gdzie mam jechać? Nie wiem.

#18 MiKo

AdminoPadrino

• Administrator
  • 2160 postów
  • Gadu-Gadu:37605637
  • LokalizacjaWrocław
  • Motocykl:F650GS DAKAR 2001
  • Przebieg:34567

Napisano 02 wrzesień 2010 - 20:25

dzięki Stoner że podzieliłeś się doświadczeniami ;) widać mega wtopy jak niepodpięcie przepływomierza zdarzają się nawet u tych "najbardziej polecanych" :lol:
z tym szlifowaniem główki śruby spustu domyślam się co się działo, jak wymienialiśmy sobie z Pawłem w naszych dakarkach oleje, jego sruba tak się zapiekła na tej miedzianej uszczelce że też ją ledwo ruszyliśmy, główka oberwała nieco, mało brakowało i też by się skończyło na piłowaniu :lol: ale naturalne że kupiłbym nową śrubę :? to w końcu nie taka straszna suma, pewnie jakby ją mieli na miejscu to by Ci wymienili i dodali do rachunku ;) ale przeciekanie wydaje mi się nie wynikało z piłowania główki tylko z niedokładnego dokręcenia... co chyba stawia w jeszcze gorszym świetle tego "niechlujnego" mechanika który się akurat Twoim motkiem zajmował :|
BMW F650GS DAKAR 2001

#19 jackx

Strażnik Oleum

• Użytkownik
  • 1334 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 wrzesień 2010 - 21:19

No cóż. Muszę powiedzieć, że moja przygoda motocyklowa zaczęła się właśnie w Nadarzynie i o ile nie mam doświadczeń z serwisowaniem motocykla w tamtym miejscu, to mam doświadczenia z zakupu... a to wyglądało pięknie do czasu. Motek miał 1200 km przebiegu i był podobno bezwypadkowy. Fakt, obie obręcze kół miały wgięcia, co powinno wzbudzić czujność, ale przecież kupowałem w http://www.motocyklebmw.pl , gdzie zawsze są maszyny bez zarzutu. Obręcze wyprostowano i zapłaciłem za moto sporą kwotę. W końcu prawie nówka.
Jako, że dłubię sobie przy motku sam, powoli, z czasem okazało się, że:
1. osłony prawa i lewa mają połamane zaczepy i są klejone od środka.
2. ww osłony pochodzą z 2004 roku a nie 2007 jak reszta moto - warto patrzeć na oznaczenia na plastikach.
3. reflektor przedni ma urwany jeden punkt mocowania
4. obudowy boczne zegarów nijak nie dają się dopasować do sąsiadujących plastików.
5. górny kurek jednej lagi nosił ślady obsługi śrubokrętem i młotkiem.
6. łożyska główki do wymiany po 15 kkm - no może ten model tak ma.
7. motocykl lekko ściąga w prawo po puszczenu kierownicy.
Kupując nie zbijałem ceny ale utargowałem zamontowanie 3 akcesoriów: handbary, wysoka szyba i gmole górne.
Szyba jest strasznie krzywa.. może to jakiś odrzut? Do tego pozostał niesmak, po tym jak Andrzej (handlowiec) wyskoczył po transakcji, że przecież umawialiśmy się, że za jedno z tych 3 akcesoriów mam zapłacić, a po wyjaśnieniach usłyszałem "dobrze, niech tak zostanie" no k.... mać, jak akt łaski dla cwaniaczka wyłudzającego gratisy tak? Niesmak pozostał. Następny motocykl sam sprowadzam z DE.
2oo F650GS DakarS '07
4oo E46 320d '02

#20 cykli

Forumowy wymiatacz

• Użytkownik
  • 1150 postów

Napisano 03 wrzesień 2010 - 07:02

Wiem że Alicja ma dobre kontakty w Nadarzynie, może się wypowie. A swoją drogą próbowaliście wyjaśnić niedociągnięcia chociaż telefonicznie? W końcu wychodzi że najlepiej to samemu serwisować z pomocą forum. Ani Nadarzyn, ani Zdunek, Warszawka też za bardzo nie chwali np. Fus-a...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych