Dave 4 513 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 Gdyby jechał 60 km/h to dojechałby do tego punktu 2 razy szybciej niż samochód z przeciwka i nawet by się nie spocił. Nie mówiąc o uszkodzeniach. Miałem się nie wypowiadać w tych gdybaniach (bo to nic innego jak wymyślanie historyjek co by było gdyby), ale według mnie opinia w policyjnym stylu "nie dostosowanie prędkości" jako przyczyna każdej sytuacji drogowej to delikatnie mówiąc daleko posunięte nieporozumienie. Moja pierwsza kolizja drogowa samochodem odbyła się przy prędkości 30-40km/h (w miejscu gdzie obowiązywało 60). Jechałem prostą drogą, sznur samochodów przede mną i kiedy wjechałem na skrzyżowanie i byłem jakieś 2m od czekającego na lewoskręt z przeciwnej strony - ten "dynamicznie" ruszył. Efektem oczywiście czołowe zderzenie. Moje nowe cieńko-cieńko skasowane. I niech mi ktoś powie, że jechałem za szybko.... albo że mogłem coś zrobić... Jedyne, co mogłem zrobić to nie robić prawa jazdy i płacić za transport publiczny. Wtedy pewnie jakiś inny "myślący inaczej" potrąciłby mnie na pasach. Sam się wpędziłem w niepotrzebne gdybanie :s Próbuję powiedzieć, że przewidywanie drogi i zachowań innych uczestników jest oczywiście potrzebne i ogólnie ujmując konieczne jest zachowanie marginesu bezpieczeństwa, ale demonizowanie prędkości jest totalnym przegięciem i czystą demagogią. Dla tych, którzy czytali "motocyklistę doskonałego" przypominam statystyki dotyczące prędkości i wypadków. NIE NAMAWIAM DO ZAP****NIA! Nadmierna prędkość jest zła i groźna w skutkach! - tak gdyby ktoś miał problem z czytaniem ze zrozumieniem. 5 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Logan 2 311 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 Prędkość nie zabija. Zabija jej gwałtowna utrata. Święty nie jestem, ale prędkość staram się utrzymywać taką, żeby hamulca użyć dopiero w momencie zatrzymania. Na moto jest to wiele łatwiejsze, niż w puszce. Pałuję tylko na drogach 2-jezdniowych. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
MiKo 988 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 wszystkich sytuacji tu nie opiszemy i nie przewidzimy, już próbowano o tym książki pisać... (David L.Hough Strategie uliczne) tragizm obrażeń rośnie proporcjonalnie (albo logarytmicznie) wraz z prędkością, ale w momencie zderzenia z przeszkodą. Rozważając teoretycznie czym większa prędkość tym krócej jesteśmy w danym punkcie co daje mniejsze prawdopodobieństwo spotkania się z drugim (poruszającym się!) obiektem ;) pominąłem jeden przypadek bez przeszkody, gdzie prędkość ma wpływ na obrażenia - wywrotka na lotnisku i szlifowanie na tyłku do zatrzymania :P 3 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
cykli 4 028 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 tak jak większość pisze powyżej. Od prędkości zależy zakres obrażeń-i to trzeba mieć na uwadze. Pal licho skręcające puszki, zawracających w korku, rowerzystów ze słuchawkami na uszach-na to wpływu nie mamy. Obojętne co MY wyczyniamy na jezdni, od prędkości zależą nasze obrażenia w sytuacjach których nie jesteśmy przewidzieć. Też zdarzyło mi się lecieć jak wariat w sytuacji wyższej konieczności grubo ponad 180km/h samochodem przez gęsto zabudowany teren prawie 20 km, mając włączone długie i na klaksonie-obojętne kogo bym potraktował z taką prędkością, byłaby to wyłącznie moja wina i moje sumienie. I wcale nie jestem z tego dumny, bo gdyby mi zabrali za ten wyczyn prawko, to...policja miałaby rację. Kiedyś już pisalem-im dłużej jeżdżę motocyklem i puszką,tym jeżdże ostrożniej i bardziej szanuję życie własne i innych. Wariatom i niewyżytym na drodze po prostu odpuszczam (vide: jazda z Bawarką na plecaka w deszczu autostradą i próby ścigania się z nami kilku "zajebistym" puszkom typu audi, BMW itd.). 180km/h na autostradzie w deszczu to mało? Można przecież powiesić się motocyklowi na zderzaku i mrugać że jeszcze szybciej! itd itp. Fakt że coraz więcej osób uczestniczy w różnego rodzaju kursach jazdy, dba o porządny strój ochronny, stan techniczny motocykli i opon, to nadzieja że na forum rzadko będziemy mieć informacje o poszkodowanych. 10 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
dominik 124 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 Tu ciekawy przypadek o którym bym raczej nie pomyślał ;-) http://kontakt24.tvn24.pl/temat,nagral-wystrzal-opony-w-tirze-od-zmiazdzenia-dzielila-go-sekunda,124343.html?categoryId=2 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
artex 8 445 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 między innymi o czymś takim rozmawialiśmy :/ http://youtu.be/R19lVi-mSik Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
JacekJ 8 860 Zgłoś ten post Napisano 28 Maj 2014 Artex, pisaliśmy dzisiaj o torze w Lublinie. Dave wstępnie się anonsował w przyszły piątek. Pomyśl. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Marcin N 8 452 Zgłoś ten post Napisano 30 Maj 2014 ale qrwa nie czaję jak można skręcać w lewo i nie widzieć co się dzieje z naprzeciwka. można można i lepiej o tym pamiętać zanim samemu się trafi na takiego łosia pierwszy raz gdy mi zajechano drogę, facet tłumaczył się, że widział samochód za mną a mnie już nie 5 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Kropka 2 450 Zgłoś ten post Napisano 30 Maj 2014 Przy jednym świetle, albo niewielkim rozstawie przednich świateł w motocyklu trudno naszemu mózgowi ocenić prędkość. A motory najczęściej jadą szybko, stąd zła ocena odległości i wykonalności manewru. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Marcin N 8 452 Zgłoś ten post Napisano 30 Maj 2014 Przy jednym świetle, albo niewielkim rozstawie przednich świateł w motocyklu dlatego m.in.mam zamontowane przeciwmgielne, które używam nie tylko we mgle, ale głównie dla własnego bezpieczeństwa jeden z pierwszych komentarzy jaki usłyszałem to: "z daleka dużo poważniej teraz to wygląda, jakby jechało coś dużego" czyli swoją role spełniają motory najczęściej jadą szybko chyba Twój ;-) a motor to ja mam w pralce ;-) 3 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
JacekJ 8 860 Zgłoś ten post Napisano 30 Maj 2014 W pralce masz silnik. Chyba, że to pralka spalinowa. A motory właśnie jeżdżą szybko. Spalinowe. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
dominik 124 Zgłoś ten post Napisano 30 Maj 2014 Znowu jakiegoś dziennikarza poniosła fantazja z tytułem: Wypadek motocyklisty pod Wrocławiem. Nie zauważył, że kończy się droga... W Rzeplinie (gmina Żórawina) doszło do groźnego wypadku. Jadący drogą motocyklista, nie zauważył że kończy się na jezdni asfalt i kawałek dalej droga ma już znacznie gorszą nawierzchnię. Mężczyzna na motorze stracił równowagę i wypadł na przydrożne pole. Jest ranny i został przewieziony do szpitala. http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/3455937,wypadek-motocyklisty-pod-wroclawiem-nie-zauwazyl-ze-konczy-sie-droga,id,t.html O dziwo jeszcze nie ma żadnych komentarzy... :-) Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
komir 842 Zgłoś ten post Napisano 30 Maj 2014 W pralce masz silnik. Chyba, że to pralka spalinowa.A motory właśnie jeżdżą szybko. Spalinowe. Pacz pan - pralka spalinowa . !! - a niby techniczny lajkonik . Ale żeby szybko .. ? Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
_KH_ 21 Zgłoś ten post Napisano 31 Maj 2014 dlatego m.in.mam zamontowane przeciwmgielne, które używam nie tylko we mgle, ale głównie dla własnego bezpieczeństwa jeden z pierwszych komentarzy jaki usłyszałem to: "z daleka dużo poważniej teraz to wygląda, jakby jechało coś dużego" Jak włączę halogeny, to podobno wyglądamy z osiołkiem jakby lokomotywa jechała. A to już coś dużego ;) 2 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Bond 1 587 Zgłoś ten post Napisano 31 Maj 2014 dlatego m.in.mam zamontowane przeciwmgielne, które używam nie tylko we mgle, ale głównie dla własnego bezpieczeństwa jeden z pierwszych komentarzy jaki usłyszałem to: "z daleka dużo poważniej teraz to wygląda, jakby jechało coś dużego" Jak włączę halogeny, to podobno wyglądamy z osiołkiem jakby lokomotywa jechała. A to już coś dużego ;) jezdze zawsze na dwoch przeciwmgielnych - nie oslepiaja, widac mnie duzo lepiej, plus sportowy, glosny wydech i wszystkie motki mi zjezdzaja :), do czasu.... Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Łasica 437 Zgłoś ten post Napisano 1 Czerwiec 2014 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
swistak 44 Zgłoś ten post Napisano 1 Czerwiec 2014 osobówka nie ma szans przy takim spotkaniu a co dopiero jednoślad :shock: Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
artex 8 445 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 egzamin Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
jasinek 6 008 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 A to jest fajne :-D https://www.youtube.com/watch?v=sOLP5X5tBsU 14 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
artex 8 445 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 to też mocne Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
artex 8 445 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 W niedzielę po południu w Niemojkach 36-letni mężczyzna jadąc motorem MZ na łuku drogi nie skręcił, tylko pojechał prosto i wjechał do stawu. Motocyklista trafił do szpitala. Jego życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. 36-latek był pijany. Pobrano od niego krew do badania, gdyż nie był w stanie dmuchnąć w alkomat. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
agreSorek 4 521 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 A to jest fajne :-D https://www.youtube....h?v=sOLP5X5tBsU Ta moja wrażliwość na takie i tym podobne sytuacje mnie wykończy. Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
JacekJ 8 860 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 Jasinek, super filmik. Rozkłada. Takich momentów życzę wszystkim. 1 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
rzeżucha 562 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 Ta moja wrażliwość na takie i tym podobne sytuacje mnie wykończy. A takich osób jest coraz mniej, ostatnio sam spychałem około 80 letnią babeczkę w maluchu, która stanęła na środku drogi i nie mogła zapalić. Niby nic wielkiego ale wszystkie samochody miały ją prawą lub lewą jadąc częściowo po chodniku. 2 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach
Krychu 483 Zgłoś ten post Napisano 2 Czerwiec 2014 http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-smiertelny-wypadek-motocyklisty,nId,1435075 Udostępnij tego posta Odnośnik do posta Udostępnij na stronach