9 postów w tym temacie

Witam,

Przepraszam że zawracam Wam tyłek Aprilią no ale szukam pomocy gdzie mogę, niestety forum Aprili milczy.

Walczę z tym już dość długo i wiele zdążyłem sprawdzić i mam nadzieje że przy okazji nic nie rozwaliłem.

Dodam iż z mechaniką sobię radzę lecz z elektryką jest gorzej.

Pacjen - Aprilia pegaso 650 02r wtrysk

Moto ostatnio ( na wyjezdzie do zakopca ) kilka razy miało problem odpalić ale jak już odpaliło to było ok, ostatnio chciałem odpalić i totalna dupa, rozładowałem aż aku.
Brak iskry, brak ogólnie prądu bo łapiąc ręką za świecę nic nie kopie, z cewki też nic nie kopie.
Do cewki idą dwa przewody, na podłączonej cewce w obu jest plus, po odłączeniu tylko w czerwonym. cewka zmierzona oporność 0,2 - 0,3 ohm, w varadero mam ok 3ohm czy to normalne czy walnięta cewka??
Po podmianie cewki na tą z varadero niestety ale bez zmian, iskry brak i prąd nie kopie, cewka z pegaso przełożona do varadero łądnie iskrzy i kopie
Co mogę jeszcze sprawdzić??
Przełączając włącznik ON/OF zmienia się napięcie na przewodzie do cewki oraz słychać krótką pracę czegoś (pompa paliwa?)

Z dziwnych rzeczy to od zakupu rozrusznik "kręcił" na obu położeniach czerwonego przełącznika ON/OF na obu kręcił lecz tylko na ON odpalał, co może być przyczyną??
Przekaźnik rozrusznika jest od KYMCO
Rozebrałem przełącznik, wyczyściłem wszystkie kostki brak pomysłów...
Idąc dalej po nitce do kłębka dotarłem do czujnika halla/położenia wału, okazało się że jego oporność jest niezmierzalna - powinien mieć ok560ohm a niema nic, miernik nie reaguje czyli wychodzi że jest dupnięty.
Dziś dostałem w ręce ów czujnik od focusa, po sprawdzeniu go miernikiem wychodzi 460 ohm, niestety średnica jest ciut za gruba i nie wchodzi w obudowę.
Czy mając sprawny czujnik tyle że wyjęty jest możliwość uzyskania iskry??
W myśl że na kole są ząbki to improwizowałem i przykładałem do czujnika śrubokręt lecz zero efektów...
Wg mnie wzbudzanie czujnika czymś metalowym powinno skutkować iskrą.
Czy to możliwe że ten od focusa jest zbyt słaby?? serwisówka podaje 560ohm +/- 10% ten z focusa ma 460ohm więc teoretycznie za słaby no ale??
Przejścia na przewodach są, czujnik-komp, cewka-komp 
Czy jest możliwość sprawdzenia samego kompa??
 
 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

orientuje się ktoś jaki tam jest typ czujnika na wale??

są jakieś indukcyjne, optyczne i jeszcze jakies

chce dopasować coś z auta żeby sprawdzić

 

Edytowane przez wiesiek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Pewnie nikt mi nie odpowie ale pytać warto :)

Czy da się jakoś sprawdzić wymontowany czujnik?? w sensie w jakiś sposób go wzbudzić aby przeskoczyła iskra??

mam zamiar zaadoptować czujnik od hyundaia lecz jest o 1mm grubszy i trzeba rozwiercić gniazdo w deklu więc zanim coś zniszcze chciałbym się upewnić czy oby napewno będzie współpracował...

http://allegro.pl/czujnik-polozenia-walu-hyundai-accent-00-i6866437659.html

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A nie lepiej poszukać oryginału dla rotaxa? 

Zadzwoń do gościa http://allegro.pl/aprilia-pegaso-rotax-650-dekiel-lewy-i5077448222.html#thumb/2 

Jak ma to, to i pewnie czujnik też ma. 

Edytowane przez Pszemo

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

U kolegi w Dakarze gdzie też grzebano przy czujniku na wale i to w serwisie firmowym okazało się potem że nie miał dobrej masy przy silniku i to była przyczyna. Natomiast u mnie kiedyś w F650 GS gdzie też nie mogłem odpalić i znaleźć iskry przyczyną był uszkodzony jeden z przekaźników za aku przy główce ramy.

Ale mechanikiem nie jestem i przyczyn może być wiele.Powodzenia.:default_cafe2:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

u mnie przyczyną jest ewidentnie czujnik, po nagrzaniu go suszarką ożył no ale generalnie strach jeździć żeby znowu nie padł gdzieś.

używki nie dostępne

Edytowane przez wiesiek

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Słowo klucz - Jarek...... 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
59 minut temu, Pszemo napisał:

Słowo klucz - Jarek...... 

Z eFki bym może gdzieś znalazł, ale z hjundaja na pewno nie - więc jak pomóc? To niemożliwe ;)

3 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Fajna rzeźba się robi, przekaźnik od Kymco, czujnik od Hyundaia, ciekawe co jeszcze tam narobione jest.

Później dziwota, że nie odpala, że dużo pali, że dziury w tłokach (nie wiadomo od czego wtryski) itp, itd.

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Żeby dodać komentarz, musisz założyć konto lub zalogować się

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą dodawać komentarze

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!


Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.


Zaloguj się teraz